A gyakran megszakított alvás is ártalmas

A kisgyerekes szülők bizonyára valamennyien be tudnak számolni arról, milyen idegőrlő, ha síró csecsemőjük miatt rendszeresen fel kell ébredniük az éjszaka közepén. Egy friss kutatás nemrégiben arról számolt be, hogy a rendszeresen megszakított alvás fizikailag ugyanolyan kimerítő, mintha az ember egyáltalán nem aludna.

A gyakran megszakított alvás is ártalmasA vizsgálatot vezető Sadeh professzor, a Tel Aviv Egyetem Pszichológiai Tudományok Iskolájának munkatársa elmondta, hogy a gyakran megszakított alvás főleg a kisgyerekes szülőkre vagy az ügyeletet teljesítő orvosokra jellemző, és bár ezek a megszakítások többnyire csupán 5-10 percesek, mégis felborítják a természetes alvásritmust, és ezáltal kihatnak az illető másnapi éberségére, hangulatára és kognitív képességeire is.

A fizikai hatások mellett a kialvatlan szülők gyakran szembesülnek azzal, hogy dühöt éreznek csecsemőjük iránt, majd emiatt lelkiismeret furdalásuk lesz, mindez pedig egy ördögi kört eredményez, melyből igen nehezen tudnak kiszabadulni. A professzor abban bízik, hogy a Sleep Medicine című lapban közzétett vizsgálat eredményei felhívják az érintett orvosok és szakemberek figyelmét arra, hogy az alvásmegvonás milyen súlyos probléma lehet, és, hogy ezt a kérdést semmiképpen nem szabad elbagatellizálni.