Amalgámtömés miatt hitték, hogy szklerózis multiplexszel küzd

A 32 éves, Svájcban élő brit nőt, Maria Indermuhle-t szklerózis multiplexszel diagnosztizálták tizennyolc hónappal azután, hogy fogtömésen esett át. Később azonban kiderült, hogy valójában higanymérgezésen esett át – amelyet a fogorvos által behelyezett amalgám fogtömés okozott –, és a megfelelő fogorvosi kezelést követően ma már újra teljesen egészséges.

Amalgámtömés miatt hitték, hogy szklerózis multiplexszel küzdAz akkoriban 29 éves nő hétköznapi fogorvosi beavatkozáson esett át, néhány hónappal később azonban szokatlan tüneteket kezdett érzékelni magán: eleinte a lába zsibbadt, majd fájt, végül a kezeit sem érezte, és a látását is kezdte elveszíteni. Mikor már járni sem tudott, számos vizsgálatot követően az orvosok szklerózis multiplexet állapítottak meg nála, így Maria lemondott arról, hogy egy napon anya lehessen.

„Mintha csak tűt szúrtak volna a lábaimba, majd a kezembe is. Állandóan elájultam, rosszul voltam, a látásom elhomályosult. Volt, hogy elájultam, és semmire sem tudtam koncentrálni. Tizennyolc hónap lapp annyit romlott az állapotom, hogy már lábra sem bírtam állni” – mondta a nő a Daily Mail című lapnak.

 Maria végső elkeseredésében minden szakirodalmat elolvasott, ami a tüneteivel volt kapcsolatos, majd rájött: a tünetegyüttese megdöbbentően hasonlít a higanymérgezésre. Svájcban több orvos is megvizsgálta, és kiderült, hogy valóban erről van szó: a problémát pedig a fogtömés során szervezetbe került higany okozza. Ezután a töméseket eltávolították, és Maria drasztikus méregtelenítő programon esett át.

A nő a lapnak azt is elmondta, hogy a fogorvosnál azonnal érezte, hogy valami nem stimmel: fémes ízt érzett a szájában, ami a fogorvos szerint teljesen normális jelenség. Otthon aztán nem érezte az ételek ízét, és többször is rosszul lett. Kiderült, hogy a tömőanyag, amit fogorvosi beavatkozás során használtak, az NHS szerint nem elfogadható, míg a skót kormány szerint az amalgám fogtömések – amelyek higany, ezüst és réz keverékéből készülnek – teljesen biztonságosak.