Oldalsó hídtartás az egyenes gerincért

Egyetlen jógapóz 90 másodpercig hetente legalább háromszor akár már 3 hónap alatt csökkentheti a gerincferdülés mértékét. Az egyszerű jógapózt, az oldalsó hídtartást a ferdüléssel megegyező irányban kellett végezni naponta, és az összes vizsgált beteg esetében – 14 és 85 év közöttiek – mintegy 32 százalékkal javította a gerincferdülés mértékét.

Oldalsó hídtartás az egyenes gerincértA gerincferdülés, orvosi szaknyelven scoliosis, minden korosztályt érinthet, de megjelenése 10-15 éves korban a leggyakoribb. A súlyos gerincferdülést, amely a meghatározás szerint a gerinc 45 fokot meghaladó elhajlása, általában sebészeti beavatkozással kezelik. A 45 foknál kisebb mértékű ferdülést leggyakrabban korrekciós fűzővel kezelik.

„Mivel a gerincferdülésben szenvedő betegek között sok a kamasz lány, a fűző viselése és a hosszadalmas gyógytorna társadalmilag kellemetlen, érzelmileg fájdalmas, és fizikailag nehéz” – állítja a Global Advances in Health and Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Dr. Loren Fishman, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa.

Dr. Fishman kollégáival 25 tizennégy és nyolcvanöt év közötti, idiopátiás gerincferdülésben szenvedő betegben vizsgálta egy alapvető jóga testtartás, az oldalsó hídtartás hatékonyságát. Oldalsó hídtartás során le kell feküdni az egyik oldalunkra nyújtott lábbal, és a felsőtestet fel kell emelni a könyökünkkel és az alkarral. A kísérlet során először röntgenvizsgálattal és radiológusi kiértékeléssel megvizsgálták a résztvevőket, majd megmutatták nekik, hogyan kell elvégezni a jóga testtartást.

Az utasítás szerint az első héten az volt a feladat, hogy azon az oldalon végezzék az oldalsó hídtartást naponta 10-20 másodpercig, amerre a gerincük ferdül. Ezután a kutatók arra kérték az alanyokat, hogy végezzék a testtartást mindennap olyan hosszú ideig, ameddig tudják, még mindig a gerincferdülésük oldalán.

„Mivel a gerincferdülés aszimmetrikus állapot, én is aszimmetrikusan kezeltem, és csak a gyengébb oldalon végeztettem a gyakorlatot a betegekkel” – magyarázta Dr. Fishman. „Ez a konvex oldalon erősít bizonyos gerincizmokat, amelyek a ferdülés csökkentésében segítenek.”

A betegek gerincferdülésének mértékét a kutatás elején és végén standard Cobb szögméréssel mérték, és a kísérlet végén is végeztek röntgenvizsgálatot. A betegek átlagosan naponta 1,5 percig végezték az oldalsó hídtartást heti 6,1 napon 6,8 hónapig. A jógapóz az összes beteg esetében mintegy 32 százalékkal javította a gerincferdülés mértékét.