Legalább öt évvel hosszabbítja meg az életet a kocogás

Kardiológusok szerint a rendszeres kocogás a férfiak esetében hat, a nők esetében pedig öt évvel hosszabbítja meg a várható élettartamot. Már heti egyetlen óra is elég ahhoz, hogy kiváltsa meglepő egészségügyi előnyeit, derült ki abból a kutatásból, amelyben kétezer dán kocogót hasonlítottak össze olyan emberekkel, akik kevesebbet sportolnak. Ráadásul azt is kimutatták, hogy a kényelmes kocogás az élet meghosszabbítása tekintetében jobb, mint a gyorsabb futás.

Legalább öt évvel hosszabbítja meg az életet a kocogásAz Európai Kardiológus Társaság dublini konferenciáján közzétett kutatásból az derült ki, hogy azok a heti 60 perc és két és fél óra közötti időtartamot kocogó férfiak, akik lassú vagy átlagos tempóban futnak, átlagosan 6,2 évvel tovább élhetnek, mint a nem sportoló emberek. A női kocogók esetében az előny némileg kisebb, de még ez is figyelemreméltó 5,6 év.

Peter Schnohr kardiológus így nyilatkozott az eredményekről: „Biztonsággal kijelenthetjük, hogy a rendszeres kocogás megnöveli az élettartamot. A jó hír ráadásul az, hogy az előnyök élvezéséhez nem is kell túl gyakran kocogni.”

Dr. Schnohr, a koppenhágai Bispebjerg Egyetemi Kórház kutatója elmondta, hogy a halálozás aránya a mérsékelt intenzitású kocogást végzők körében alacsonyabbnak mutatkozott, mint az egyáltalán nem kocogókban, illetve a testmozgás szélsőséges szintjét végzőkben. „A cél az, hogy egy kicsit lihegjünk, de ne fulladjunk ki túlságosan” – mondta Schnohr.

A kutató tavaly hasonló kutatás eredményeit tette közzé, amely a kerékpáros munkábajárás hatását vizsgálta a szív-érrendszeri egészségre. Ezek egy kissé eltértek a mostani eredményektől, mert kiderült, hogy azok esetében volt a legnagyobb a hosszabb élettartam valószínűsége, akik a legkeményebben tekertek. Az eltérést valószínűleg az magyarázza, hogy az átlagos kocogás nagyobb erőkifejtést igényel, mint az átlagos kerékpározás.