Futnék, de hogyan kezdjem el?

Eddig csak irigyen figyelte a futókat, kocogókat? Az alábbi belépési tervvel Ön is köztük lehet. Megmutatjuk a felszerelés alapjait, a futóstílust és a megfelelő étrendet, és minden nappal emeljük a fitnesz-szintet. Azoknak sem kell aggódni, akik félnek a sportolástól: a futás és a kocogás mellett rengeteg szünetre és pihenésre is gondoltunk.

Csak heti 2 és fél órán múlik!

Minden negyedik ember kockáztatja az egészségét a testmozgás hiánya vagy elégtelen volta miatt. Ezt állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése, amely szerint a fent említett arány alig javult 2001 óta. Az inaktivitás fokozza a betegségek kockázatát, elsősorban a szívbetegségét, a 2-es típusú cukorbetegségét és egyes rákbetegségekét.

Fusson a szigeten leragasztott szájjal!

Augusztus 26-án, szombaton délelőtt tartják az idei Margitsziget-kört leragasztott szájjal. Az a cél, hogy minden érintett figyelmét felhívják az orron keresztül való légzés gyógyító erejére és az így végzett mozgás fontosságára. Az orrlégzéses gyaloglást/futást immár hatodik éve szervezik meg asztmások, horkolók, fejfájósok stb. számára.

A futástól csökken a térdízületi gyulladás

Megdőlni látszik az az elképzelés, miszerint futáskor a fizikai megterhelés hatására enyhén begyulladnak az ízületek, ami fájdalmat okoz. Ez a szív- és érrendszeri egészség ára – mondták erre a futók. A korábbi általános vélekedés ellenére egy friss kutatás most azt állítja, hogy a futás hatására a térdízületeken csökken, nem pedig növekszik a gyulladás.

Az amfetamin meghekkeli a test hőközpontját

Az amfetamin úgy fokozza a fizikai teljesítményt, hogy lelassítja a testhőmérséklet emelkedését. A kutatók szerint az amfetamin elrejti és késlelteti a fáradtságérzetet azzal, hogy fokozza a hőelvezetést egészen addig, amíg a törzshőmérséklet át nem lépi a határt. Ilyenkor jelentősen megnő az izmok hőmérséklete, ami egészségügyi problémákat okozhat.

Céklakúra futóknak, időseknek

A céklát fogyasztók teljesítménye 20 méteres sprint futás esetén 2 százalékkal nő. Ez ugyan nem tűnik soknak, de az élsportban komoly eredménynek számít. Kiderült az is, hogy a lépcsőzés is könnyebb az idősek számára, ha sok céklát fogyasztanak. A titok a céklában fellelhető nitrátokban rejlik, ami az izomsejteket extra energiával látja el.

Fuss, hogy megtudd, meddig élsz!

Egy számológép és egy futógép segítségével bárki könnyedén kiszámíthatja, mekkora a valószínűsége annak, hogy az elkövetkező tíz évben véget ér az élete. A feladat mindössze annyi, hogy háromperces időegységeket kell futni egy futógépen egyre nagyobb sebességgel, egyre meredekebb fokozaton, majd egy képlet segítségével ki kell számolni az eredményt.

Futás a térdfájdalom ellen

Ellentétben a korábbi megállapításokkal, a rendszeres futás véd az idült térdízületi gyulladással szemben, nem pedig oka annak. A korábbi megállapításokkal szemben a rendszeres futás nem oka az oszteoartrózis kialakulásának. Példaként hozzák fel, hogy a futók testtömeg indexe általában alacsonyabb, ez a tényező már magában is a kockázat ellen hat.

Futás a depresszió elől

A szabadidejükben rendszeres mozgó emberek ritkábban szenvednek depresszióban, ráadásul minden egyes edzéssel csökkenthetik a depresszió kialakulási esélyét. Heti háromszori testmozgás 16 százalékkal csökkenti a tünetek megjelenésének valószínűségét. Minél aktívabb valaki fizikailag, annál kisebb az esélye a depressziós tünetek megjelenésének.

Legalább öt évvel hosszabbítja meg az életet a kocogás

Kardiológusok szerint a rendszeres kocogás a férfiak esetében hat, a nők esetében pedig öt évvel hosszabbítja meg a várható élettartamot. Már heti egyetlen óra is elég ahhoz, hogy kiváltsa meglepő egészségügyi előnyeit, derült ki abból a kutatásból, amelyben kétezer dán kocogót hasonlítottak össze olyan emberekkel, akik kevesebbet sportolnak. Ráadásul azt is kimutatták, hogy a kényelmes kocogás az élet meghosszabbítása tekintetében jobb, mint a gyorsabb futás.