A futástól csökken a térdízületi gyulladás

Megdőlni látszik az az elképzelés, miszerint futáskor a fizikai megterhelés hatására enyhén begyulladnak az ízületek, ami fájdalmat okoz. Ez a szív- és érrendszeri egészség ára – mondták erre a futók. A korábbi általános vélekedés ellenére egy friss kutatás most azt állítja, hogy a futás hatására a térdízületeken csökken, nem pedig növekszik a gyulladás.

Úgy tűnik, hogy az elképzelés, miszerint a hosszútávfutás megterheli a térdízületeket és enyhe gyulladást okoz, valójában egy mítosz, amely most megdőlni látszik. Ez jó hír a futók számára – fogalmaz a kutatást vezető Matt Seeley, a BYU (Brigham Young University) sporttudományért felelős adjunktusa.

A futás kedvez az ízületeknek

A European Journal of Applied Physiology című szaklapban publikált anyag során a szakemberek 18 és 35 év közötti egészséges férfiakat és nőket vizsgáltak futás előtt és után. A kutatókat az érdekelte, hogy mi történik a térdízületekkel 30 perc futást követően.

Egyértelmű, hogy az egészséges, fiatal alanyok esetében a futás hatására olyan környezet jön létre a térdízületek mentén, amely a gyulladást meggátolja, és ez hosszútávon kedvez az ízületek egészségének – mondja a szakember.

Mindez azért is jó hír, mert a csontritkulás olyan probléma, amely csak az Egyesült Államokban több mint 27 millió embert érint, és futás segítségével a betegség a jelek szerint nagyobb eséllyel kerülhető el.