Az amfetamin meghekkeli a test hőközpontját

Az amfetamin úgy fokozza a fizikai teljesítményt, hogy lelassítja a testhőmérséklet emelkedését. A kutatók szerint az amfetamin elrejti és késlelteti a fáradtságérzetet azzal, hogy fokozza a hőelvezetést egészen addig, amíg a törzshőmérséklet át nem lépi a határt. Ilyenkor jelentősen megnő az izmok hőmérséklete, ami egészségügyi problémákat okozhat.

Újabb érv a pszichostimuláns drogok ellen, amelyekkel a sportolók az edzés alatti teljesítményüket szokták javítani: az állatkísérletek azt mutatták, hogy az amfetaminnal kezelt patkányok (2 mg amfetamin testsúly-kilogrammonként) lényegesen többet tudnak futni a mókuskerékben, mint kezeletlen társaik.

Mikor kell megállni?

Az amfetaminnal kezelt patkányok ugyanannyi energiát fordítottak a futásra és ugyanannyi oxigént használtak fel, mint a kezeletlen patkányok – magyarázta Yaroslav Molkov professzor, a Georgia Állami Egyetem matematikai-statisztikai tanszékének munkatársa.

Ami jelentősen különbözött, az az állatok testhőmérséklete: az amfetaminnal kezelteké alacsonyabb volt. Normális esetben, amikor a patkányok elkezdenek futni, a testhőmérsékletük folyamatosan emelkedik, és amikor elér egy bizonyos pontot, a patkányok leállnak. Az agyuk igen erős jelzést küld, nehogy túlhevüljenek. Ha azonban a hőmérsékletük lassabban emelkedik, azt a bizonyos „stop” pontot csak később érik el, ezért futnak hosszabb ideig az amfetaminnal kezelt patkányok.

Egy matematikai modellel be tudták bizonyítani, mi történik, amikor kísérleti alanyaink fokozzák a hőcserét a környezettel. Alapvetően a hő elosztással való elvezetését növelik. Csakhogy a hő gyorsabban elvezetődik a testben, mint az izmokban. Amikor valaki „beamfetaminozza” magát, nem tudja, hogy a testhőmérséklet ellenőrző központját meghekkelték: nem érzékeli, hogy itt az ideje, le kell állni – mert a törzshőmérséklete még nem emelkedett meg annyira, jóllehet az izmai már veszélyesen felhevültek.

A kimerülés fontos biztonsági mechanizmus, ami megóvja a szervezetet a visszafordíthatatlan károsodástól intenzív edzés közben. Előző kutatások kimutatták, hogy az amfetamin alacsony és közepes dózisban alkalmazva megnöveli az edzésidőt – egészen a kimerülésig. Az amfetamin használata tilos a versenyeken, a sportolók azonban használhatnak amfetamint arra, hogy javítsák a teljesítményüket, késleltetve a kifáradást.

A mechanizmus, amelynek révén az amfetamin késlelteti a kifáradást, ismeretlen volt. A magas testhőmérséklet a kimerülés fontos jele. Edzés közben a fokozott hőtermelés az izmokban növeli az izmok, a törzs, a mellkas, has hőmérsékletét. A hőelosztási mechanizmus, az erek tágulása és a párolgási hűtés – a verejtékezéssel – segít elvezetni a hőt, korlátozni a testhőmérséklet növekedését edzés közben. A hőtermelés és a hőelvezetés közötti egyensúly rendkívül fontos ahhoz, hogy testhőmérséklet biztonságos korlátok között maradjon.

A kutatók megtalálták az amfetamin fizikai teljesítményfokozó hatásának mechanizmusát: az amfetamin befolyásolja a hőszabályozó rendszert, ezért az izmok potenciálisan veszélyes túlhevülését okozhatja. Bár az amfetamin fokozza a kitartást és megnyújtja a kifáradás előtti időszakot, alkalmazása az egészséget fenyegeti.