Aki kevesebbet üldögél, tovább él

Ha 3 óra alá csökkentjük naponta az üldögélést, a várható élettartam 2 évvel megnő. Ha kevesebb, mint 2 órát nézzük a tévét, csaknem 1,4 évet nyerünk – derül ki egy elemzésből. Különböző tanulmányok már eddig is összefüggésbe hozták az üléssel vagy tévénézéssel töltött időt az egészségkárosodással, nevezetesen a cukorbetegséggel, szívhalállal vagy sztrókkal.

A British Medical Journal adta hírül: a kutatók a Nemzeti Egészség és Táplálkozási Felméréssel 2005-ben és 2006-ban, valamint 2009-ben és 2010-ben összegyűjtött adatokat elemezték. Kiszámították, hány órát tölt az Egyesült Államok felnőtt lakossága tévénézéssel vagy üléssel naponta. (A Nemzeti Egészség és Táplálkozási Felmérés rendszeres, nagy reprezentatív mintán történő vizsgálat az egészségről és az életmódról, különböző nézőpontokból.)Ne üldögéljünk órákig!

Ezen kívül a MEDLINE adatbázisából is merítettek, utánanéztek a publikált tanulmányokban az üléssel töltött időnek és a bármely okból történő elhalálozásnak, bevonva a vizsgálatba mintegy 167 000 felnőttet. Elemezték az adatbázist nem és kor szerint is.

Az egész népességet tekintetbe elméletileg a halálozás 27%-kal megnövekszik az üléstől és 19%-kal a tévézéstől. Ugyanilyen alapon, ha 3 óra alá csökkentik naponta az ülést, a várható élettartam megnövekszik 2 évvel. Hasonlóképpen, ha a tévézést 2 óra hossza alá csökkentik, a várható élettartam 1,38 évvel megnövekszik.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az elemzés az oki összefüggést fedi fel, de egyelőre nem igazolja azt. Mindenesetre itt a bizonyíték az ülő életmód egészségkárosító hatására. Az eredményeket természetesen nem szabad úgy interpretálni, hogy az az ember, aki ülő életmódot folytat, 2 vagy 1,4 évvel kevesebbet fog élni annál, aki aktívabb életet él. Az oki összefüggés azonban elgondolkodtató – és logikus: „A tanulmány azt mutatja, hogy a hosszas üldögélés vagy tévénézés csökkentheti az élettartamot” – írják a szerzők.

(Forrás: Független.hu)