Károsan magas a cukortartalma a zsírszegény élelmiszereknek

A kampányolók és egészségügyi szakemberek legújabb felmérése szerint számos olyan népszerű müzli, joghurt, rágcsálnivaló és készétel, melyeket egészséges alternatívaként reklámoznak kifejezetten a zsírszegény diétát követő embereknek, több cukrot tartalmaz, mint teljes zsírtartalmú megfelelőik – egyes esetekben ötször nagyobb mennyiséget.

Károsan magas a cukortartalma a zsírszegény élelmiszereknekA figyelmeztetés majdnem egy időben jelent meg az Egészségügyi Világszervezet nemrég kiadott felhívásával, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereknek felére, napi legfeljebb hat teáskanálnyira kellene csökkenteniük a cukorfogyasztásukat, hogy megelőzhessék az egyre inkább terjedő betegségeket, köztük az elhízást és a fogszuvasodást.

A napilap által megvizsgáltatott 100 népszerű zsírszegény és zsírt nem tartalmazó élelmiszer közül több tucatról kimutatták, hogy egyetlen adagja legalább két teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Minden negyedik termék háromnál is több teáskanálnyi cukrot is tartalmazott. Bár a cukor egy része természetesen fordul elő az élelmiszerekben, nagy mennyiséget adnak hozzá az előállítás során pusztán azért, hogy fokozzák az élelmiszer ízét.

A szakértők úgy véli, hogy a Telegraph eredményei jól mutatják, hogyan okoznak gyakran még a teljes zsírtartalmú megfelelőiknél is nagyobb károkat az egészségesként reklámozott zsírszegény vagy kalóriaszegény termékek. A kutatók azt állítják, hogy az élelmiszerek magas cukortartalma nemcsak az elhízás terjedéséhez, hanem a cukorbetegség, a fogszuvasodás, a daganatos megbetegedések és más betegségek kockázatának emelkedéséhez is hozzájárul.