Az izom kulcsa az egyenletes fehérjebevitel

A legújabb kutatás szerint mindegyik étkezéskor egyenlő mennyiségű fehérjét kell fogyasztani ahhoz, hogy a legjobb formában tartsuk az izmainkat. Sokan azonban – talán mert nem tudják – egyenlőtlenül osztják el az elfogyasztott protein mennyiségét, vagyis túl keveset esznek reggelire, és túl sokat vacsorára – állítják a Texasi Egyetem szakértői.

Az izom kulcsa az egyenletes fehérjebevitelJournal of Nutrition május 20-i internetes kiadásában megjelent tanulmányukban egészséges felnőtteket vizsgáltak, akik hasonló étrendet követtek, melynek keretében összesen 90 gramm fehérjét osztottak el különbözőképpen a nap folyamán. Az egyik étrend során mindegyik étkezéskor 30 gramm proteint fogyasztottak, a másikban viszont 10 grammot reggelire, 15 grammot ebédre, és 65 grammot vacsorára. A fehérje fő forrása sovány marhahús volt.

Az amerikai felnőttek átlagosan kilencven gramm fehérjét fogyasztanak naponta, szemben az ajánlott napi hatvan grammal.

Az eredmények azt mutatták, hogy az izom fehérjeszintézise 25 százalékkal magasabb volt az egyenlően elosztott fehérjét fogyasztók körében, mint azoknál, akik rendszertelenül elosztva fogyasztották a proteint.

„Nem kell sok fehérjét fogyasztani az izom szintézis maximalizálásához, csupán egy kicsit átgondoltabban kell beosztani” – tanácsolta a kutatás vezetője, Doug Paddon-Jones. „Reggelire érdemes bizonyos szénhidrátokat, például az egyszerű cukrokat minőségi fehérjére cserélni. Fogyasszunk egy tojást, egy pohár tejet, joghurtot és egy maréknyi diót, hogy közeledjünk a 30 gramm fehérjéhez. Hasonlóan érdemes alakítani az ebédet is, és próbáljuk mérsékelni az esti mennyiséget. Ha ezt betartjuk, a nap folyamán sokkal magasabb lesz az izom fehérjeszintézise.”