Napi három óra állás ugyanolyan előnyökkel jár, mint évi tíz maraton

Egy elismert sportorvos szerint már napi három óra állás ugyanolyan jót tesz az egészségünknek, mintha tíz maratont lefutnánk egy évben. Dr. Mike Loosemore, a brit Institute of Sport, Exercise and Health kutatóintézet munkatársa szerint a testmozgásra vonatkozó irányelvek nem elég gyakorlatiasak, és sok ember számára egyszerűen lehetetlen a betartásuk.

Napi három óra állás ugyanolyan előnyökkel jár, mint évi tíz maratonA brit kormány irányelvei napi fél óra közepes intenzitású testmozgást javasolnak heti öt napban. Dr. Loosemore szerint azonban ezt a férfiak 7, és a nők 4 százaléka teljesíti a gyakorlatban. Nagy-Britanniában a felnőttek több mint egynegyede még heti fél órát sem sportol, ami a szigetországot az egyik legkevésbé aktív országgá teszi a világon.

A szakértő a BBC 4 csatorna Today című műsorában így nyilatkozott: „A lényeg, amit mindenkivel meg szeretnék értetni az, hogy már egészen kevés testmozgás, ami nem éri el az állami irányelvek előírásait, is nagyon jót tehet az egészségünknek – már az egyszerű állás is segíti az egészségünket. Amikor állunk, a lábunkban és a testünkben lévő számos kis izmot használjuk ahhoz, hogy egyenesen álljunk. Ha naponta három órát állnék, és állva dolgoznék (amit egyébként én meg is szoktam tenni) heti öt napot, ez évi tíz maraton lefutásával lenne egyenértékű.”

A sportorvos szerint számos más, apró változtatás is van, amelyek segítenek az egészség megőrzésében. Ilyen például az, ha nem az áruház bejárata mellett, hanem 50 méterrel távolabb parkolunk le, és egy emelettel előbb kiszállunk a liftből, és az utolsó szakaszt lépcsőn tesszük meg.