Jobb testtartás, harmónia – ezt adja a tajcsi

Az USA-beli Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa, Peter M. Wayne alapos kutatást végzett a tajcsi jótékony hatásáról az egészségre. Arra a következtetésre jutott, hogy ennek a távol-keleti gyakorlatsorozatnak, amit akár mozgásművészetnek is nevezhetünk, sokrétű egészségjavító hatása van, amely több elemre bontható, ám az elemek kiegészítik egymást.

Hátfájás ellen jó a primitív népcsoportokat utánzó testtartás

A gerinc második nyakcsigolyájának helyreállítása, ez az indo-kaliforniai módszer, most hozzánk is elérkezett. A kaliforniai Palo Altóban, ahol a Szilícium-völgy legtöbb menedzserének hátát és púpját kiegyenesítették már, a „guru testtartás” nevet adták a módszernek, amelynek az alapja alapvetően a korrekció: a járásunké, az ülésünké és még az alvásunké is.

Cipő nélkül, avagy a mezítlábas séta előnyei

Lábunkat folyamatosan szorítják a cipők, torzítják a járásunkat. Gyermekkorban kiemelkedően fontos a mezítlábas járkálás, de a felnőttek helyes tartásának kialakításában, lábizomzatának megerősítésében is segít. A lábban több mint kétszázezer idegvégződés van. A mezítlábas járás ellensúlyozza a lúdtalpat, megelőzi a hátfájdalmakat és segíti a vérkeringést.

Mit tudhat a kétlábú szék?

Az irodai dolgozók idejük 70 százalékát ülve töltik, ez az ülő életmód pedig egyre nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, hiszen növeli a rák, a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának veszélyét. Egy francia feltaláló forradalmi székkel tesz kísérletet a megoldásra: a kétlábú széken folyamatos törzsmozgatásra van szükség a megfelelő tartáshoz.

Rontja a libidót és depresszióssá tesz a görnyedt tartás

Mindenki tudja, hogy a görnyedt tartás rossz a hátunknak, azt azonban már sokkal kevesebben, hogy a rossz tartástól depresszióssá és dühössé válhatunk, és a libidónk is csökkenthet. A jó testtartás azt jelenti, hogy a gerincoszlopunk természetes görbületének megtartásával megfelelő módon megőrizzük testünk vonalát ülés, állás vagy fekvés közben.

Napi három óra állás ugyanolyan előnyökkel jár, mint évi tíz maraton

Egy elismert sportorvos szerint már napi három óra állás ugyanolyan jót tesz az egészségünknek, mintha tíz maratont lefutnánk egy évben. Dr. Mike Loosemore, a brit Institute of Sport, Exercise and Health kutatóintézet munkatársa szerint a testmozgásra vonatkozó irányelvek nem elég gyakorlatiasak, és sok ember számára egyszerűen lehetetlen a betartásuk.

Vibrálással jelzi a görnyedt tartást az új eszköz

Vibrálással jelzi az új eszköz a görnyedt tartást, amit feltalálója a rossz testtartás javítására és az ebből következő hátfájás megelőzésére fejlesztett ki. Az UpRight fantázianevű eszközt bőrkímélő, hipoallergén öntapadó csíkkal lehet a derékra rögzíteni. A több érzékelőt tartalmazó eszköz enyhén vibrálni kezd, amikor viselője testtartása romlani kezd.

Rezeg a testtartásjavító kütyü, ha a viselője görnyed

A LUMOback nevű készüléket a derékra csatolva, övként kell hordani, s a háton lévő érzékelő segítségével elemzi a testtartást. Rögzíti, hogy gazdája mennyi időt tölt ülve, hány lépést tesz meg, hány kalóriát éget, és mennyi időt tölt állva naponta. Egy ingyenes alkalmazás segítségével képes a testtartásban beálló változásokat is analizálni.