Mit tudhat a kétlábú szék?

Az irodai dolgozók idejük 70 százalékát ülve töltik, ez az ülő életmód pedig egyre nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, hiszen növeli a rák, a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának veszélyét. Egy francia feltaláló forradalmi székkel tesz kísérletet a megoldásra: a kétlábú széken folyamatos törzsmozgatásra van szükség a megfelelő tartáshoz.

Mit tudhat a kétlábú szék?Az Inactivite fantázianévre hallgató bútordarab arra ösztönzi tulajdonosát, hogy mozogjon az asztal mögött. Tervezője, Benoit Malta megdöbbent a kutatási eredményeken, amelyek szerint az irodai dolgozók idejük 70 százalékát ülve töltik, ezért fogott bele a projektbe.

Az ülő életmód elterjedése egyre nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, hiszen növeli a rák, a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának veszélyét. Egy francia feltaláló forradalmi székkel tesz kísérletet a gond megoldására, mégpedig úgy, hogy a kétlábú bútordarabon folyamatos törzsmozgatásra van szükség a megfelelő tartáshoz.

A szék használata enyhe kényelmetlenséggel jár, használója pedig kénytelen fészkelődni rajta, hogy stabilan tartsa. Az Inactivite passzív módon kihat a többi testrészre is – csakúgy, mint a fitneszlabda, mely már régóta megtalálható hasonló céllal az irodákban. Ezt a széket nem arra találták ki, hogy huzamosabb ideig üljön rajta az ember, egyszerre elég belőle néhány óra.

Malta gyógytornászokkal és ergonómiai szakértőkkel működött együtt kilenc hónapon keresztül, hogy az elképzelése formát öltsön. A bútort használaton kívül falhoz vagy asztalhoz támasztva lehet tárolni, s annak ellenére, hogy veszélyesnek tűnik, megakadályozza, hogy aki rajta ül, leessen.

„Az ülő életmód rendkívül gyakori, ráadásul kevés időnk van nap közben mozogni. Az emberek tévéznek és számítógépeznek, amitől rengeteg gerinc- és ízületi problémájuk támad. A cégek ezzel egy időben újabb és újabb termékeket dobnak piacra, hogy kényelmesebbé tegyék az életet: ott vannak például a robotporszívók, amelyek a kevéske mozgástól is megfosztanak” – érvelt a beavatkozás szükségessége mellett a feltaláló, aki szerint egyedül a kényelmetlenség zökkenthet ki minket az egészségtelen életvitelből.

„Egyelőre egy darab létezik ebből a székből. Nem tömeggyártásra terveztem, hanem azért, hogy az emberek elgondolkodjanak a magatartásmintáik megváltoztatásán” – nyilatkozta Malta.