Hátfájás ellen jó a primitív népcsoportokat utánzó testtartás

A gerinc második nyakcsigolyájának helyreállítása, ez az indo-kaliforniai módszer, most hozzánk is elérkezett. A kaliforniai Palo Altóban, ahol a Szilícium-völgy legtöbb menedzserének hátát és púpját kiegyenesítették már, a „guru testtartás” nevet adták a módszernek, amelynek az alapja alapvetően a korrekció: a járásunké, az ülésünké és még az alvásunké is.

Az új módszer a hátfájdalmaktól való megszabadulást ígéri. Ugyanis ez a krónikus fájdalom bolygónk lakosságának mintegy 80%-át kínozza, hozzájárulva ezzel a fájdalomcsillapítók fogyasztásának egyik fő okához.

Gokhale módszere

A most 54 éves Esther Gokhale a Harvardon végzett biokémia szakot, majd akupunktúrából szerzett diplomát. Első terhessége alatt borzasztó, lumbágó jellegű fájdalmak kezdték kínozni. Később porckorongsérv miatt operálták meg, aminek következtében nem hogy többet nem vehette kézbe a lányát, de több gyermeknek sem adhat(ott) világot.

Esther Gokhale Gokhale módszer — Hátfájás nélkül 8 lépésben című bestsellerében azt mondja: Az operáció után egy évvel a fájdalom visszatért, az új diagnózis szerint egy újabb műtétre volt szükség. Akkor döntöttem el, hogy másik módszert keresek a kín megszüntetéséhez, és elkezdtem magam mélyebben beleásni a hátfájás okairól és azok terápiáiról szóló tanulmányokba.

Az akupunktúrás orvos Gokhale a saját fájdalmait felhasználva gyógyít, részben az Aplomb Intézet Noelle Perez jógatudósával és egyben alapítójával való párizsi találkozásuk hatására. Noelle Perez többek között egy antropológiai alapon történő testtartás-módosítási technika megalkotója. Megfigyelve Ázsia és Afrika kevésbé iparosodott népcsoportjait azt fedezte fel, hogy ugyan nehéz terheket cipelnek fejükön, vagy fizikai munkát végeznek, ezek az emberek teljesen egyesen tartják a gerincüket és a nyakukat, és nincsen semmilyen hátfájásuk. Ezzel szemben a nyugati társadalmakban, ahol emberek milliói még mindig nem kényszerülnek fizikai munkára, sajnos gyakoriak a gyötrő ízületi fájdalmak.

A mai ülő életmód, a számítógépes munka, a helytelen testtartás – magyarázza Mira Stijak horvát fizioterapeuta, aki 22 éve él Olaszországban és a Gokhale-módszert tanítja – deformálja a gerincünket, egyre jobban C-alakú a hátunk, a vállak görbék, a nyak előrehajol, mindezt oly módon, hogy összenyomja a tüdőt, károsítja a véráramlást, de legfőképpen egyre súlyosabb fájdalmakat okoz. Egy kicsit olyan, mintha a test saját magára omlana. Mi egyszerűen csak segítünk az embereknek újra elsajátítani, hogyan kell a nyakat tartani, a mélyizmok megerősítésével megtanítjuk, hogyan kell egyenesen ülni, járni, sőt még aludni is. Valójában ezért nem is betegeknek, hanem tanulóknak hívjuk őket.

Esther a hátfájásból való kigyógyulása után úgy döntött, hogy most mélyebb ismereteket szerez a primitív-testtartásról, úgy, hogy járja a világot, és közben fotókat készít a világ még görbéktől és púpoktól mentes részéről. Így szabadalmaztatta módszerét, amely antropológiai és orvostudományi alapokon nyugszik.

Képzeljenek el egy olyan testet, mely tulajdonképpen egymásra épített legódarabkák együttese, egy gerinc, mely nem C-t, hanem J-t formáz. Ez a helyes testtartás.

(Olaszból fordította: Taliga Nóra)