Az életmentés négy perce

4 perc. Ennyi idő alatt készül el a reggeli smink, vagy jön a következő villamos, és maximum ennyi időnk van, hogy valakit még agykárosodás nélkül újra tudjunk éleszteni. A szív leáll, a légzés abbamarad, az óra ketyeg. Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívmegállás miatt következik be, 20-25 000 életet követel évente.

Azonnal kezdjük elA szívmegállás után, mintegy 4 percen belül, gyorsan, határozottan és a laikustól is elvárható szakszerűséggel eljárva, még meg lehet menteni egy ember életét. Ha a szívmegállás következtében leáll a vér keringése, akkor megszűnik a test oxigénellátottsága. Az oxigén hiánya agykárosodásokhoz vezethet, aminek jele az eszméletvesztés, ami aztán légzési elégtelenséget okoz. Ha ez az állapot 4-5 percnél tovább tart, az visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodásokhoz vezet.

4 perc hosszú idő, és ki kell használni! A TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak – abban az esetben, ha egyedül van – elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk.

Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze négy perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

További, részletes információkért látogassa meg a TEVAgy a Hős! program weboldalát!

A Natúrsziget portál vállalt feladata a természetes életmód, gyógymódok ismertetése, terjesztése, ebből következően gyógyszergyárak termékeit, projektjeit nem szoktuk ismertetni vagy reklámozni. Most mégis kivételt teszünk, mert nemes ügyről, újraélesztésről, életmentésről van szó, és szeretnénk, ha ennek módját minél többen megismernék.