Egyre több az ötven felett szülő nő

Az utóbbi öt évben Nagy-Britanniában több mint duplájára nőtt az ötven felett gyermeket vállaló nők száma: nagyjából minden harmadik héten születik egy olyan gyerek, akinek az édesanyja már túl van az ötödik x-en. Ebből következik, hogy egyre gyakoribbak a szülés közben fellépő komplikációk mind az újszülöttel, mind az anyával kapcsolatban.

Egyre több az ötven felett szülő nőAz idősebb nőknél nemcsak a vetélés aránya nő meg, de a genetikai rendellenességek is nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. A szülésznők azt is jelezték, hogy mivel az idősebb anyák és újszülöttjeik fokozott figyelmet igényelnek, mindez az egészségbiztosítóra is nagyobb terhet ró.

A jelenségre már az angol Egészségügyi Minisztérium is felfigyelt, ezért a kérdés a parlamentben is napirendre került. 2000-ben még csupán 44 ötven év feletti nő vállalt gyermeket, 2008-ban már 69, ám azóta ez a szám már a duplájára nőtt. Hasonló a helyzet a negyven év feletti kismamákkal is, akiknek a körében 2008 és 2012 között 13 százalékos növekedés mutatkozott, ami annyit jelent, hogy minden huszonötödik gyermeket vállaló nő beöltötte mára 40. életévét.

Orvosi körökben már a 35 év feletti kismamákat is „idősnek” nevezik, ez a csoport pedig ma már a szülő nők 20 százalékát teszi ki, miközben a 25 év alattiak csupán 23 százalékot adnak ki, ami az 1970-es évekhez képest majdnem 50 százalékos csökkenést jelent. Anglia egyes területein már jellemzően háromból egy nő csupán 35 éves kora után vállal gyermeket.

A fenti jelenség hátterében elsősorban az áll, hogy a nők egyre inkább a karrierjükre koncentrálnak és a családalapítás gondolatával csak később kezdenek el foglalkozni, illetve van, aki egy rosszul sikerült kapcsolat után a negyvenes, ötvenes éveiben talál ismét társra, akivel szintén szeretne családot alapítani.

Louise Silverton, a Royal College szülésznőinek igazgatója aggasztónak találja mindezt, mivel az idősebb nőknél sokkal gyakoribbak a terhesség, illetve a szülés alatt fellépő komplikációk, többen küzdenek magas vérnyomással, cukorbetegséggel, illetve a méhlepénnyel is gyakrabban adódnak gondok. Emellett a negyven felett szülő nőknél háromszor nagyobb az esélye a vetélésnek is, valamint annak az esélye is megnő, hogy a gyermekük Down-kórral vagy egyéb rendellenességgel fog születni. A szakember szerint több a megváltozott helyzet több szülésznő alkalmazását teszi szükségessé, mivel az idősebb kismamáknak fokozottabb figyelemre és segítségre van szükségük, ezért fontos, hogy minden egyes szülő nő mellett ott álljon a saját szülésznője, akit ismer, és akiben teljesen megbízik.