Zölden is paradicsomi!

Paradicsommal foglalkozni – áldásos tevékenység: annyiféle finomságot lehet belőle készíteni! Gyakran előfordul azonban, hogy a betakarítás végén sok éretlen zöld paradicsom marad. Ezeket általában az ablakpárkányon hagyják megérni, bár ízük és aromájuk így nem az igazi. Nézzünk körül inkább a recepttárban, milyen változatos és finom formában fogyaszthatjuk frissen vagy tárolhatjuk télire.

Ragu zöld paradicsomból

1,5 kg zöld paradicsom, 750 g vöröshagyma, 750 g sárgarépa, 250 g növényi olaj, 1/2 evőkanál sűrített paradicsom vagy ketchup, 1,5 evőkanál só, 3 evőkanál cukor (ha ketchup-öt használunk, kevesebb cukrot kell beletenni).

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, apróra vágjuk, mély zománcozott edénybe tesszük, és 1,5 óráig pároljuk. A ragut még forrón áttöltjük a steril üvegekbe, és lezárjukl. Lehűtés után hűtőszekrényben tárolandó.

Saláta zöld paradicsomból és „bolgár” spárgababból

3 kg zöld paradicsom, 3 kg spárgabab, 1 kg sárgarépa, 1 kg vöröshagyma, 0,5 pohár cukor, 0,5 pohár 10%-os ecet, 1 csomó petrezselyem zöldje, növényi olaj a sütéshez, bors és só ízlés szerint.

Minden zöldséget alaposan megmosunk. A paradicsomot vékony gerezdekre vágjuk fel, és fél óráig pároljuk kevés vízben. A karikára vágott hagymát az olajon aranyszínűre sütjük. A sárgarépát megtisztítjuk, a petrezselyemmel együtt ledaráljuk húsdarálón, azután pedig puhára sütjük a növényi olajban. A spárgababot megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és 4 percig blansírozzuk forrásban lévő vízben, majd hideg vízbe eresztjük, és áttesszük szűrőbe. Minden előkészített zöldséget egy zománcozott edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, sót, borsot és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk az ecetet és megkeverjük. A kész salátát áttöltjük literes üvegekbe, 40 percig sterilizáljuk (forró vízben, sütőben, tepsiben vagy fazékban a tűzhelyen) és rácsavarjuk a tetőt.

Zöld paradicsom, sárgarépával töltve

5 kg zöld paradicsom, 1 kg sárgarépa, 5 vöröshagyma, 3 db erős paprika, 3 fej fokhagyma, 1 tormagyökér, 1 csomó petrezselyem zöldje

Az ecetes léhez: 0,5 pohár ecet, 0,5 pohár cukor, 3 evőkanál só, 2,5 l víz.

Elkészítjük a sárgarépa tölteléket: a megmosott és megtisztított sárgarépát almareszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a megtisztított és felaprított fokhagymát, apróra vágott petrezselyem zöldjét. Mindezt jól összekeverjük. Most apróra vágjuk az erős paprikát, a tormagyökeret, és karikára vágjuk a megtisztított vöröshagymát. Elkészítjük az ecetes levet. Végül a megmosott paradicsomokat félbe vágjuk (de nem teljesen), a belsejét kivájjuk, az üregeket megtöltjük a sárgarépa töltelékkel, és szorosan betöltjük a 3 literes üvegekbe. Hozzátesszük a hagymát, paprikát, tormát, leöntjük az ecetes lével, és sterilizáljuk 30 percig. Rácsavarjuk a tetőket.

A zöld paradicsomokat ugyanígy lehet petrezselyem, kapor és fokhagyma keverékével tölteni.

Lekvár zöld paradicsomból

1,5 kg zöld paradicsom, 1,2 kg cukor, 1,5 pohár víz.

A közepes méretű zöld paradicsomokat megmossuk és egy zománcozott lábosba tesszük. A cukorból és vízből szirupot főzünk, lehűtjük és hidegen öntjük a paradicsomra. 24 órát pihentetjük. A következő napon a szirupot átöntjük egy fazékba, felforraljuk, és újra ráöntjük a paradicsomra, de immár forrón. Ismét 24 órára pihenni hagyjuk. Harmadik napon a szirupot újra leöntjük, felforraljuk és forrón ráöntjük a paradicsomra. Igen kicsi takaréklángon készre főzzük. Forrón szétöntjük steril üvegekbe. Rácsavarjuk a tetőt.

Lekvár zöld paradicsomból dióval

1 kg zöld paradicsom, 1,3 kg cukor, 150 g dió, 1,5 pohár víz, szódabikarbóna.

Kiválogatjuk az apróbb zöld paradicsomokat, 3-4 cm-es átmérőjűeket. Megmossuk. Szódás vízbe (1 literhez 20 g szódabikarbónát számítva) tesszük 3 óra hosszára. Majd újra megmossuk, és áttesszük egy zománcozott lábosba. A diógerezdeket egy száraz serpenyőben átpirítjuk, kisebb darabokra aprítjuk, és hozzáadjuk a paradicsomhoz. Forró cukorsziruppal leöntjük. Forrásig hevítjük, főzzük 10 percig, levesszük a tűzről, és lehűtjük. Majd újra 10 percig főzzük, és lehűtjük. Harmadszorra készre főzzük. Forrón szétöntjük steril üvegekbe. Rácsavarjuk a tetőt az üvegekre.

(Forrás: Narodnaja medicina, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)