A piercingek veszélyei

A piercingek viszonylag biztonságosnak számítanak, a leggyakoribb komplikációk, a különféle bakteriális fertőzések mégis a testékszereknek körülbelül 20 százalékánál jelentkeznek. derült ki a tanulmányból. A többi gyakrabban előforduló egészségügyi komplikáció az allergia, a vérveszteség, a hegesedés, valamint az MRI-, röntgen-, vagy ultrahangos vizsgálatok során fellépő interferencia.

A piercingek, vagyis a testékszerek az elmúlt évek során egyre nagyobb népszerűségre tettek szert szerte a világon. Az American Journal of Clinical Dermatology című tudományos magazin februári kiadásában közzétett tanulmány a testékszerek egészségügyi veszélyeire hívja fel a figyelmet.Van, akinek tetszik...

„Mivel a testékszerek használata mára már nagyon elterjedt, fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozók megtanulják, hogyan lehet a leghatékonyabban, fájdalom-és sérülésmentesen eltávolítani a piercinget a páciens bőréből egy sürgős vészhelyzetben” – mondta Jaimee Holbrook, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának bőrgyógyász kutatója, a tanulmány szerzője.

Holbrook szerint nagyon fontos odafigyelni néhány dologra, mielőtt valaki elhatározza, hogy ékszert rakat valamelyik testrészébe. Célszerű például szem előtt tartani a különféle fémallergiákat és az olyan rizikófaktorokat, mint amilyen a szabályozatlan diabétesz, a szívbetegségek és egyéb olyan betegségek, amelyek fennállása fokozhatja a fertőzések kialakulását. Érdemes odafigyelni továbbá a testékszerek anyagára, fontos, hogy az allergia és a fertőzések elkerülése érdekében nikkelmentes fémeket használjunk.

(A testékszer nem a modern kor találmánya, több ősi kultúrában is megtalálhatjuk, különösen a primitív népeknél. A legelső ékszerek növényi és állati nyersanyagokból készültek, ezeket követték a sárgarézből és nemesfémből megmunkáltak. A természetes, készen talált alapanyagokat (csigák, kagylók) véséssel, karcolással tették még szebbé – a szerk.)