A mély hangú nőknek kisebb az esélyük egy jó állásra

Sokan azt gondolják, hogy egy határozott kézfogás, egy meggyőző önéletrajz és az „én bármire képes vagyok” típusú hozzáállás bőven elegendő, hogy megkapják álmaik munkáját, ám egy friss kutatás szerint nők esetében sokkal nagyobb szerepe van a hangszínnek, egy mélyhangú, rekedtes nőt ugyanis sokkal kevésbé szívesen alkalmaznak, mint egy magasabb hangút.

A mély hangú nőknek kisebb az esélyük egy jó állásraA Plos One című lapban közzétett tanulmány során a Miami Egyetem kutatói rekedt, mély hangú nőket kísértek figyelemmel, hogy miként fogadja őket a környezetük, és az eredmények azt mutatták, hogy munkakeresés során például kifejezetten hátránynak számít, ha egy nőnek nem kellemesen lágy a hangja, ehhez ugyanis sokan azt a képzetet társítják, hogy az illető kevésbé képzett, és így kevésbé jó munkaerő lesz. A kutatók hét 19 és 27 év közötti nő, illetve hét 20 és 30 év közötti férfi hangját rögzítették, akik először a normál hangjukon, majd mélyebb, rekedtes hangon mondták el ugyanazt a szöveget. Ezután 800 önkéntest felkértek arra, hogy viselkedjenek úgy, mintha nekik kellene interjúztatniuk az alanyokat, és próbálják eldönteni, melyik jelentkező mennyire képzett, mennyire hozzáértő, mennyire megbízható, illetve szimpatikus, és, hogy csupán a hangjuk alapján kit vennének fel egy adott munkakörbe.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rekedtes hangúakat a megkérdezettek kevésbé tartották képzettnek, hozzáértőnek, megbízhatónak, vagy akár szimpatikusnak, és csupán az esetek 20 százalékban választották volna őket az állás betöltésére, és ez különösen akkor volt igaz, ha a rekedt, mély hangú személy egy nő volt. Amint azt a kutatásban résztvevő Casey Klofstad professzor megfogalmazta, az emberek azt szeretik, ha valaki nem tér el túlzottan az átlagostól, és bár egy különös, karakteres hangot adott esetben jobban megjegyeznek, mégis a „normális”, átlagos hangot tartják vonzóbbnak.

Mindezt tehát érdemes figyelembe venni azoknak a nőknek, akik olyan helyzetbe kerülnek, ahol a hangjuknak is fontos szerepe lehet, mert bár ma divatnak számít a nők körében, hogy a szokásosnál mélyebb hangon próbálnak beszélni, mert úgy érzik ezáltal szexibbek lehetnek, a többség számára a jelek szerint ez egyáltalán nem vonzó, sőt kifejezetten negatív megítélésre számíthatnak azok a nők, akik rekedtes, mély hangon szólalnak meg.