Természetes módszerek a merevedési problémák legyőzésére

Még mindig olyan gyorsan fut, mint 20 éves korában? Olyan messzire rúgja a labdát, mint régen? Ugyanakkora erővel üt meg egy tollaslabdát, mint mikor fiatal volt? Valószínűleg nem. Az évek múlásának ellenére azonban számos lehetőség van arra, hogy játékban maradjunk, és élvezzük is, amit csinálunk. Ez ugyanúgy igaz a sportra, mint a szexre.

A merevedési problémának több oka lehet. Néha egyszerűen csak gyógykezelés mellékhatása. A férfiak 75%-ánál azonban az ok ennél összetettebb. A merevedési zavar oka lehet érrendszeri vagy neurológiai betegség, cukorbetegség, vagy prosztatabántalmak kezelésének, esetleg sebészeti beavatkozás „utóhatása”.Nem kell lemondani a szexről

Akár szenved már a problémától, akár a megelőzés a célja, érdemes kipróbálni az alábbi tippeket a jobb egészség és jobb szexuális élet reményében.

1. Kezdjen el sétálni. Egy harvardi tanulmány szerint már napi 30 perc séta is 41%-kal csökkentette a merevedési zavarok kockázatát. Más kutatások szerint a mérsékelt testmozgás segít visszaállítani az elhízott, középkorú férfiak szexuális teljesítményét.

2. Ügyeljen a megfelelő táplálkozásra. Egy Massachusetts-i, a férfiak öregedésével foglalkozó tanulmány szerint a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és halban gazdag étrend – mely kevés vörös és feldolgozott húst és finomított gabonát tartalmaz – csökkenti a merevedési zavarok valószínűségét. A krónikus B12-vitaminhiány is erekciós problémákhoz vezethet. A napi multivitamin és vitaminnal dúsított élelmiszerek nagyon hasznosak mindazoknak, például sok idősebb embernek, akiknek a szervezete kevésbé veszi fel a B12-vitamint.

3. Ügyeljen érrendszere egészségére. A magas vérnyomás, magas vércukorszint, magas koleszterin- és trigliceridszint károsíthatja a szívben, az agyban lévő és a péniszhez vezető artériákat, ami szívrohamot, sztrókot vagy merevedési problémákat okozhat. Ehhez a HDL (jó) koleszterin alacsony szintje és a deréktáji elhízás is hozzájárul.

4. A méret számít – tehát fogyjon le, és őrizze meg karcsúságát. A karcsú derék hatásos védelem – a 100 cm-es derék körmérettel rendelkező férfiak körében 50%-kal nagyobb a merevedési problémák valószínűsége, mint a 80 cm derékméretűeknél. Az egészséges testsúly elérése és megőrzése szintén jó stratégia a merevedési problémák elkerülésére vagy rendezésére. Az elhízás növeli a merevedési zavarok két fő okának, az érrendszeri betegségeknek és a cukorbetegségnek a kockázatát. A túl sok zsír egyes hormonokat is megzavarhat, ami szintén a probléma oka lehet.

5. Tornáztassa egy izmát, de most nem a bicepszre gondolunk. Az erős medencealap-izomzat erekció közben növeli a merevséget, és egy vénára gyakorolt nyomással segít, hogy a vér a péniszben maradjon. Egy brit kísérletben háromhavi, napi kétszer végzett Kegel-gyakorlat biofeedback terápiával és életstílus-változási tanácsokkal (dohányzás abbahagyása, fogyás, alkohol mellőzése) kombinálva sokkal jobb hatású volt, mint a szimpla életmódváltozás. (A Kegel-gyakorlatok az alsó testtáji belső szerveinket megtartó medencealapi izmok erősítését, állapotmegőrzését szolgáló gyakorlatok. Rendszeres edzésük férfiaknak és nőknek is minden életkorban javasolt.)

(Angolból fordította: H. Orsi)