Dohányzás és skizofrénia

Boris Quednow, a svájci Pszichiátriai Egyetemi Kórház professzorának vezetésével nemrég elkészült egy kutatás, amelyből kiderült, hogy a dohányzás akár a skizofrénia kialakulásának esélyét is növelheti. Dr. Quednow szerint a vizsgálat során alkalmazott teszt és a dohányzás szűrésének együttes használatával a jövőben gyorsabban és sikeresebben lehet felismerni a skizofrénia tünetit, ami által a betegek hamarabb juthatnak hatékony segítséghez.

Dohányzás és skizofréniaA Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent tanulmány során a szakemberek kimutatták, hogy azok az egyébként egészséges dohányosok, akik egy bizonyos génvariánst hordoznak magukban, egy akusztikus stimulációs teszten ugyanolyan reakciókat mutattak, mint azok, akik komoly mentális rendellenességtől szenvedtek, ráadásul a hasonlóság annál erősebb volt, minél erősebb dohányos volt az illető.

A vizsgálat során a tanulmányban résztvevő több mint 1800 személynek egy hasonló frekvenciákból álló hangsort kellett meghallgatniuk, miközben egy készülék segítségével nyomon követték agyhullámaikat. Míg az átlagemberre az jellemző, hogy a hangok hallgatása közben a többi, oda nem tartozó ingert kizárja maga körül, addig a skizofréneknél ez a mechanizmus nem működik, aminek következtében agyukat túl sok információ árasztja el. A kísérlet kimutatta, hogy azok a pszichiátriailag egészséges emberek, akik a TCF4 génnek olyan variánsait hordozták, melyek növelik a skizofrénia kockázatát, szintén alacsonyabb akusztikus szűrőképességről tettek tanúságot, amin a dohányzás csak még tovább rontott.