Agytorna helyett zenével a mentális leépülés ellen!

A legújabb kutatások szerint a hangszeres játék megóvhat az időskori és betegség kiváltotta mentális leépülés ellen. A tudósok rájöttek, hogy a zenészek esze sokkal jobban vág, és sokkal gyorsabban képesek felismerni és kijavítani a hibákat, mint azok, akik sosem játszottak hangszeren, valamint a zenészeknek ezen kívül a reakcióidejük is sokkal jobb.

Agytorna helyett zenével a mentális leépülés ellen!A tudósok a viselkedésbeli és agyi reakciókat vizsgálták néhány amatőr zenész és pár nem zenész segítségével, miközben mindannyiuknak egyszerű logikai feladatokat kellett végrehajtaniuk. Az eredmények szerint sokkal gyorsabban ismerik fel a hibákat, és sokkal gyorsabban képesek korrigálni azok, akik akár csak amatőr szinten is, de játszanak valamilyen hangszeren.

A kutatást Ines Jentzsch, az egyetem Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének pszichológusa vezette, aki így nyilatkozott a vizsgálatokról: „A kutatási eredmények megmutatták, hogy az agyműködésre már az is jótékony hatással van, ha valaki amatőr szinten foglalkozik zenéléssel. Ez azért is rendkívül fontos, mert az itt érintett agyi funkciók az elsők, amikre az időskori és betegségek általi mentális leépülés hatással van.”

„Ez alapján úgy tűnik, a zenei foglalkozások segíthetnek lelassítani, sőt akár megfékezni a mentális leépülést.”

A részletes kutatási eredmények a Neuropsychologia című tudományos szaklapban olvashatók.