A muzsika segíti a gyógyulást

Azoknak a sztrókon túljutott betegeknek, akik naponta két órán át zenét hallgattak, jobb lett a verbális memóriájuk, javult a figyelmük és a hangulatuk, szemben azokkal, akik hangoskönyvet hallgattak vagy éppen semmit sem. A zene a beszédkészség visszanyeréséhez is hozzájárult az agyi katasztrófa után – derítették ki a Helsinki Egyetem kutatói.

Gyógyzene műtét után

A zenehallgatás az operáció előtt, közben és után csökkenti a betegek fájdalmát és szorongását, és kevesebb fájdalomcsillapítót kérnek – tették közzé a Queen Mary University of London kutatói. 73 klinikai vizsgálatot elemezve jutottak erre az eredményre, összehasonlítva a zenét az általános gyakorlattal vagy más, nem-orvosi beavatkozással, pl. masszázzsal.

A zene fokozza a sportteljesítményt

Nem véletlen, hogy az emberek többsége a kedvenc dalait hívja segítségül, ha edzeni indul: egy illinois-i egyetem friss kutatása szerint a zene hatására erősebbnek és magabiztosabbnak érezzük magunkat, és a basszus ereje fontos szerepet játszik abban, hogy mennyire bizonyul hatékonynak az edzés, ill. ugyanígy fontos az is, hogy milyen sporthoz milyen zene szól.

Zenével a gyógyulásért

Ed Buckley egy súlyos autóbaleset során szerzett agysérülésekből a Coldplay segítségével gyógyult meg. Minden rajongó számára hihetetlen az a pillanat, amikor találkozik kedvenceivel, azonban Ed Buckley (22) története talán még meghatóbb. Hosszú út vezetett ahhoz az alkalomhoz, amikor Ed egy londoni díjkiosztó gálán meglátogathatta a Coldplay énekesét, Chris Martint.

Agytorna helyett zenével a mentális leépülés ellen!

A legújabb kutatások szerint a hangszeres játék megóvhat az időskori és betegség kiváltotta mentális leépülés ellen. A tudósok rájöttek, hogy a zenészek esze sokkal jobban vág, és sokkal gyorsabban képesek felismerni és kijavítani a hibákat, mint azok, akik sosem játszottak hangszeren, valamint a zenészeknek ezen kívül a reakcióidejük is sokkal jobb.

Az öt elemen alapuló konyha – főzés zenével

Régebben általánosan elfogadott tény volt, a több ember tudta, hogy nincs különbség élelmiszer és gyógyszer között. Európában főleg Hippokratész és Hildegard von Bingen volt az, aki a maga idejében az élelmiszereket gyógyszerként alkalmazta. A kínai gyógyászatban is évszázadok óta első helyen áll az élelmiszereknek a szervezetre gyakorolt hatása.

Lassabban öregszik a zenészek agya

A Frontiers in Human Neuroscience című lapban nemrégiben megjelent tanulmány arról számolt be, hogy azok, akik valamilyen hangszeren játszanak, kisebb mértékben vannak kitéve az idősödéssel járó mentális hanyatlásnak. Egy vizsgálat során kiderült, hogy azok a felnőttek, akik gyerekkorukban tanultak valamilyen hangszeren, és legalább tíz évig folytatták azt, jobban teljesítettek a különféle memóriateszteken, mint mások.

Bee Gees dalokkal az újraélesztés sikerességéért?

A „Stayin´ Alive” című Bee Gees dal és a „Nellie az elefánt” ritmusa segíthet betartani a szükséges percenkénti nyomás-számot a szív-tüdő újraélesztés (CPR) végzése közben. A legújabb kutatások szerint azonban túl felszínessé válhatnak a nyomások, ha ezeknek a daloknak a ritmusát követjük. A helyesen elvégzett CPR (szív-tüdő vagy szájból szájba újraélesztés) életmentő lehet és háromszorosára növelheti a túlélési arányokat. Az Egyesült Királyság Újraélesztési Tanácsának ajánlása szerint a mellkast 5-6 centiméternyire kell benyomni 100-120-szor percenként.

Éberség koffein nélkül

Valóban csak a koffein segíthet ébren maradnunk? Ahány ház, annyi szokás, de abban egyetérthetünk, hogy a legtöbb ember számára akkor indul a nap, mikor megissza a reggeli kávéját. Sokan úgy gondolják, hogy képtelenek munkába indulni anélkül, hogy felkelés után fél órával le ne hörpintsék napi koffeinadagjukat. De valóban csak a kávé segíthet ébren maradnunk egész nap? Nem! Íme 8 tipp, amelynek segítségével ugyanolyan aktívak lehetünk, mint egy gőzölgő kávé megivásával.

Hatékony edzés a jó alakért

Mindössze 20-30 perc intenzív mozgással, pörgős, gyors, vidám zenére, célzott gyakorlatokkal sokat tehetünk az alakunkért. Az eredmény akár már két-három héten belül látható így a sikerélményünk sem marad el.