Bee Gees dalokkal az újraélesztés sikerességéért?

A „Stayin´ Alive” című Bee Gees dal és a „Nellie az elefánt” ritmusa segíthet betartani a szükséges percenkénti nyomás-számot a szív-tüdő újraélesztés (CPR) végzése közben. A legújabb kutatások szerint azonban túl felszínessé válhatnak a nyomások, ha ezeknek a daloknak a ritmusát követjük. A helyesen elvégzett CPR (szív-tüdő vagy szájból szájba újraélesztés) életmentő lehet és háromszorosára növelheti a túlélési arányokat. Az Egyesült Királyság Újraélesztési Tanácsának ajánlása szerint a mellkast 5-6 centiméternyire kell benyomni 100-120-szor percenként.

Bee Gees dalokkal az újraélesztés sikerességéért?Az Egyesült Államokban a 103-as ritmusszámú „Stayin´ Alive” című dal ismételgetését ajánlják a CPR-hez, az Egyesült Királyságban pedig a „Nellie az elefánt” című gyermekdalét. Egy 2009-ben megjelent tanulmány szerint a dalt alkalmazva megnőtt a helyesen végzett újraélesztések száma, ugyanakkor sokan voltak olyanok is, akik nem a megfelelő mélységig nyomták be a mellkast.

Egy most, az Emergency Medicine Journal-ben megjelent kutatás során az Achy Breaky Heart (Billy Ray Cyrus) és a Disco Science (Mirwais) című dalok hatékonyságát vizsgálták. Az eredmények szerint az újraélesztések egyharmadánál a nyomások ezeknek a daloknak az esetében is túl felszínesek voltak.

„A hatékony CPR végzéséhez szükséges percenkénti nyomásszámot és a nyomások mélységét együttesen figyelembe véve nem mondhatjuk, hogy a különböző dalok ismételgetése nagy segítség lenne az újraélesztésben, különösen a metronómmal, vagy más hallható ritmussal végzett CPR-hez képest” – írják a kutatók. „Bár az elsősegély tanfolyamok nem támogatják a zenés CPR-t, sokszor hasznos lehet a percenkénti nyomásszám elérésében, ha magunkban valamilyen ismert, megfelelő ritmusú dalt ismételgetünk. Fontos azonban, hogy a percenkénti nyomásszám mellett a megfelelő mélységet is elérjük.”

„Valójában minden hasznos, ami az elsősegélynyújtásra ösztönzi az embereket, így a zene is. A CPR-nek minden formája életmentő lehet” – nyilatkozta Malcolm Woollard professzor, a kutatás vezetője.

„A különböző, akár okostelefonokba is beépíthető segédeszközök természetesen sokkal hatékonyabbak, mint a zenés újraélesztés. A legfontosabb, ha valaki összeesik, azonnal értesítsük a mentőket és kezdjük el a szívmasszázst. Másodpercenként kétszer, erős nyomással próbáljuk meg újraéleszteni a beteget. 30 nyomás után, ha van képesítésünk, kétszer lélegeztessünk szájból-szájba. Ha nincs, akkor addig folytassuk a nyomásokat, amíg meg nem érkezik a segítség” – tanácsolja Dr. Jasmeet Soar, az Újraélesztési Tanács igazgatója.