Hatékony edzés a jó alakért

Mindössze 20-30 perc intenzív mozgással, pörgős, gyors, vidám zenére, célzott gyakorlatokkal sokat tehetünk az alakunkért. Az eredmény akár már két-három héten belül látható így a sikerélményünk sem marad el.

A tökéletes alak elérése érdekében az alábbi lépésekre van szükség.

1. 10 perc kardio-mozgás: 2-es fokozatú emelkedőn 1-2 percnyi gyaloglás a futópadon bemelegítésként, majd egy könnyű, rövid kocogás.

2. Térdepelés: miközben 5-6 kilós súlyt tartunk mindkét kezünkben, egyik lábunkat törzsünk mögött, másikat, pedig törzsünk előtt tartva letérdepelünk 10-12 alkalommal, majd lábcserével megismételjük.

3. Mellprés: Fekvenyomó padon feküdve egy-egy 5-6 kilós súlyt tartva mindkét kézben a súlyokat kinyújtott kézzel felfelé és egymás felé közelítjük.

4. Tricepsz erősítő süllyesztés: Egy szék vagy pad előtt háttal nyújtsuk ki lábainkat, a pad vagy szék peremére támaszkodva eresszük le törzsünket, nyújtott lábbal a padló felé, majd a karokkal kinyomva emeljük vissza a kiinduló állapotba. Ismételjük meg ezt 10-12 alkalommal.

5. Törzsgyakorlat: Hátunkat egy edzőlabdának támasztva végezzünk 30 felülést.

Ha mindezzel megvagyunk, ismételjük meg a feladatokat 3-szor, és egy héten legalább 3-szor végezzük el újra és újra. A gyakorlatok a harmadik héttől kezdve körönként lehet ismételni.

Fokozzuk a hatást pörgős zenével

Rock, hip-hop vagy R&B? A megfelelő ritmusú zene határozottan felpörgethet. Fitnesz szakemberek szerint a jó háttérritmus mellet észre sem vesszük, hogy keményebben dolgozunk és a gyorsabb tempó egyértelműen növeli a végzett gyakorlatok hatásfokát. Az amerikai Wisconsin Egyetem kutatása szerint azok, akik ütemesebb zenék mellet végezték gyakorlataikat, sokkal magasabb hatásfokú edzést végeztek, mint azt magukról gondolták. A kutatás során az is kiderült, hogy míg a biciklizésre és a futásra jó hatással volt a pörgős zene, a séta viszont érzéketlen maradt a magasabb ütemszámmal szemben. A szakemberek szerint nem baj, ha egy szám lassú, manapság a legtöbb slágerhez pillanatok alatt megjelennek a kellő sebességű remix-ek, amelyek már a fitnesz területén is jól használhatóak. Egy jól kiválasztott zene mellett a gyakorlatok automatikusan felveszik a zene ritmusát, anélkül hogy ezt külön erőltetnénk.

(Forrás: A tökéletes test eléréséhez öt egyszerű gyakorlatra van szükség, A pörgős zene növeli az edzés hatásfokát)