Éberség koffein nélkül

Valóban csak a koffein segíthet ébren maradnunk? Ahány ház, annyi szokás, de abban egyetérthetünk, hogy a legtöbb ember számára akkor indul a nap, mikor megissza a reggeli kávéját. Sokan úgy gondolják, hogy képtelenek munkába indulni anélkül, hogy felkelés után fél órával le ne hörpintsék napi koffeinadagjukat. De valóban csak a kávé segíthet ébren maradnunk egész nap? Nem! Íme 8 tipp, amelynek segítségével ugyanolyan aktívak lehetünk, mint egy gőzölgő kávé megivásával.

Frissen facsart gyümölcs

Bár költségesebb napindító, mint egy csésze kávé, sokkal egészségesebb egy nagy pohár, frissen facsart gyümölcslével indítani a napot. Ha tehetjük, ne a boltokban kapható gyümölcslevekre cseréljük a koffeint, hanem vegyünk narancsot (vagy az aktuális idénygyümölcsöt) és préseljük ki magunk a levét. Fogyasszuk ezt reggelente, egy-két nap után tapasztalni fogjuk a hatását: tele leszünk energiával. Nem beszélve a gyümölcsben található rengeteg vitaminról.

Napfény

Amint az óracsörgésre kinyitjuk a szemünket, rögtön húzzuk fel a redőnyöket, húzzuk el a sötétítő függönyöket és engedjünk be a szobába napfényt. Sötétben senkinek nincs kedve felkelni és magához térni, szikrázó napsütésben azonban egészen más lesz a hangulatunk.A reggeli torna felfrissít

Tornára fel!

Talán ezt a pontot a legnehezebb végrehajtani, pedig egy reggeli tornánál nincs is jobb ébresztő. Ehhez sem kell sokkal korábban felkelni, elég, ha csak tíz percet edzünk reggelente. Végezzünk nyújtó gyakorlatokat, mozgassuk át az egész testünket. Mire végzünk a tornával, éhesek is leszünk, és a hangulatunk is sokkal jobb lesz.

Fürdés

A legtöbben este, lefekvés előtt szeretünk fürdeni. Ha tehetjük, keljünk fel reggel legalább tíz perccel korábban, és álljunk ekkor is a zuhany alá. A langyos víz felébreszt, energiával tölt fel. Nem beszélve arról, hogy a hideg víz jó a vérkeringésnek is.

Kényeztetés

Ha nagyon nehezen térünk magunkhoz reggelente, kényeztessük magunkat. Kenjük be a testünket fürdés után jó alaposan finom illatú testápolóval, használjunk parfümöt. A kedvenc illatok ugyancsak fel tudják dobni a reggeli hangulatot.

Rend

Bármilyen elcsépeltnek is hangzik, valóban rend a lelke mindennek. Ha reggelente tiszta, rendbe rakott lakásban ébredünk, sokkal jobb hangulatban vágunk neki a napnak. Arra is figyeljünk, hogy a reggeli készülődés után se hagyjunk szét magunk után mindent – mielőtt elindulnánk dolgozni, rakjunk rendet. Gondoljunk arra, milyen jó egy fárasztó nap után tiszta, rendes lakásba hazaérni.

Agytorna

Sokat kell utazni a munkahelyig? Töltsük az időt értelmesen, és unatkozás helyett tornáztassuk meg az agyunkat. Vegyünk egy rejtvényújságot, és fejtsünk meg belőle minden reggel legalább egy feladványt. Ha szeretjük a számokat és kicsit komolyabb feladatra vágyunk, akkor próbáljuk ki a sodukut. Garantáltan felébredünk az agytornától.

Zene

A zene minden helyzetben tökéletes segítő lehet. Akár rossz a kedvünk, akár jó, vagy ha fáradtak vagyunk, hallgassunk valamilyen muzsikát. Tegyük ezt a reggeli készülődés alatt is, egy idő után azon vesszük majd észre magunkat, hogy dudorászunk és a dallamra mozgunk. Egy jó zenével könnyebben indul a nap!

(Forrás: bitrebels.com, angolból fordította: T. B.)