Gyógyzene műtét után

A zenehallgatás az operáció előtt, közben és után csökkenti a betegek fájdalmát és szorongását, és kevesebb fájdalomcsillapítót kérnek – tették közzé a Queen Mary University of London kutatói. 73 klinikai vizsgálatot elemezve jutottak erre az eredményre, összehasonlítva a zenét az általános gyakorlattal vagy más, nem-orvosi beavatkozással, pl. masszázzsal.

A vizsgálat összesen 7000 páciensre terjedt ki, a műtétek a legkülönbözőbbek voltak, anesztéziával és anélkül, a test minden részén – a központi idegrendszer, a fej és a nyaki műtétek kivételével, mert ezeknél potenciális hallásrosszabbodás léphet fel. A zene kiválasztása, időzítése, időtartama az egyes kutatásokban változó volt, de az elemzés eredménye szerint ez keveset számított.

Könnyebb a felépülés„Jelenleg nem szerepel a sebészeti rutinban a muzsika, mint a páciens műtét utáni felépülésének segédeszköze. Ennek hiányát az orvosok szkepticizmusának lehet tulajdonítani, nem bíznak benne, hogy valóban működik-e. Reméljük, ez a kutatás eloszlatja a kételyeket” – mondja dr. Catherine Meads kutatásvezető.

Nagyon sok ember esik át különféle műtéteken, Angliában 4,6 millió, az USA-ban 51 millió operációra kerül sor évente. Szorongás és fájdalom műtét előtt és utána, fájdalomcsillapítók adása folyamatosan – ez ma a gyakorlat. A zene a legkönnyebben alkalmazható, biztonságos, olcsó és a legkevésbé invazív megoldás, amit egy egészségügyi szakember nyújthat.

A Queen Mary University kutatói egy kisebb méretű saját kutatást is végeztek a Royal London Hospitalban, két területen: császármetszéseknél és méhtükrözésnél. A páciensek átadták kedvenc zeneszámaikat az általuk választott eszközön, azt csatlakoztatták egy beépített hangszóróval ellátott párnához.