Fölösleges prosztata-kezelések a félelem miatt

A prosztatarákkal küzdő páciensek közül sokan olyan kezeléseket vesznek igénybe, amelyekre igazából nem is volna szükségük. Ennek a szorongás az oka, ám a szükségtelen kezelések komoly egészségügyi kockázatokkal járnak, mivel számos mellékhatás alakulhat ki. Ezek közé tartozik az erekciós zavar és az inkontinencia is – állítja egy friss kutatás.

Gyógyzene műtét után

A zenehallgatás az operáció előtt, közben és után csökkenti a betegek fájdalmát és szorongását, és kevesebb fájdalomcsillapítót kérnek – tették közzé a Queen Mary University of London kutatói. 73 klinikai vizsgálatot elemezve jutottak erre az eredményre, összehasonlítva a zenét az általános gyakorlattal vagy más, nem-orvosi beavatkozással, pl. masszázzsal.

Túl gyakran maradnak műtéti eszközök a páciensekben

A beteg befekszik a műtétre, és csak később jön rá, hogy a sebész valamelyik műtéti eszköze – egy kendő, egy tű, vagy valamilyen szerszám – a testében maradt. A szakértők szeretnék felhívni a figyelmet a kórházi biztonsági előírások szigorításának fontosságára, annak érdekében, hogy a hasonló esetek egyre ritkábban fordulhassanak elő.

Megsérült a lába, kivették a tüdejét

A svéd Thorbjorn Johansson lábsérüléssel került kórházba, ám miután véletlenül összekeverték a leleteit máséval, részben eltávolították a tüdejét. A 64 éves férfit a Karolinska Egyetemi Kórházban kezelték.A kórház azóta változtatott a leletkezelési gyakorlaton, és megrovásban részesült az illetékes szerv részéről.

Oldják a műtétre váró gyerekek szorongását a rajzfilmek

Az Anesthesia & Analgesia című lapban megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az altatásra és műtétre váró gyerekek szorongását, félelmét csökkenteni lehet azzal, ha kedvenc rajzfilmjeiket nézhetik. A Chonbuk Nemzeti Egyetemi Kórház kutatói 130 három és hét év közötti gyereket figyeltek meg, akik legtöbbje rutinműtétre várt.