Oldják a műtétre váró gyerekek szorongását a rajzfilmek

Az Anesthesia & Analgesia című lapban megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az altatásra és műtétre váró gyerekek szorongását, félelmét csökkenteni lehet azzal, ha kedvenc rajzfilmjeiket nézhetik. A Chonbuk Nemzeti Egyetemi Kórház kutatói 130 három és hét év közötti gyereket figyeltek meg, akik legtöbbje rutinműtétre várt.

Az alanyokat három csoportra osztották, az egyik csoport tagjai választhattak, hogy milyen rajzfilmet néznének meg az altatás előtt, a második csoportba tartozók kedvenc játékukkal játszhattak egy kicsit, míg a harmadik csoportnak egyik lehetőség sem adatott meg, mielőtt a műtőbe tolták őket.

A szorongás mértékét a szülőkkel való beszélgetés, illetve a gyerekek viselkedésének megfigyelése révén állapították meg a szakemberek, akik arra a megfigyelésre jutottak, hogy bár a kedvenc játékkal való játszás is javított a kicsik közérzetén, a félelem és aggodalom legnagyobb mértékben azok körében csökkent, akik rajzfilmet nézhettek. Utóbbiak közül 43 százaléknál csupán nagyon alacsony szintű szorongás volt tapasztalható, vagy semennyi, míg a másik két csoportban hasonlóan kismértékű félelem csak az alanyok 23 százalékánál volt mérhető.

A szakemberek úgy vélik, a szorongás oldásának ezt a költségkímélő, könnyen hozzáférhető módját mindenképp érdemes figyelembe venni minden műtétre váró kisgyerek esetében.