Fölösleges prosztata-kezelések a félelem miatt

A prosztatarákkal küzdő páciensek közül sokan olyan kezeléseket vesznek igénybe, amelyekre igazából nem is volna szükségük. Ennek a szorongás az oka, ám a szükségtelen kezelések komoly egészségügyi kockázatokkal járnak, mivel számos mellékhatás alakulhat ki. Ezek közé tartozik az erekciós zavar és az inkontinencia is – állítja egy friss kutatás.

A szakemberek több mint 1500 olyan férfit vizsgáltak, akiknél a közelmúltban diagnosztizáltak prosztatarákot. A többségük nagyobb valószínűséggel választott műtéti beavatkozást és kemoterápiát, mint az ún. szoros megfigyelés módszerét – ez utóbbi nyomon követi a komolyabb probléma kialakulását, és csak szükség esetén történik beavatkozás.

Inkább a műtét?

A szakember szerint a szükségtelen kezelés komoly egészségügyi kockázatokkal jár, mivel számos mellékhatás alakulhat ki. Ezek közé tartozik az erekciós zavar és az inkontinencia is. Az orvosok egyetértenek abban, hogy a betegek minden részletre kiterjedő tájékoztatásával talán elkerülhető, hogy szükségtelen kezelést válasszanak a diagnózis miatt szorongó páciensek.

Az cikket a Journal of Urology című szaklap friss számában publikálták.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés