Fehérből bézs zsír

A reszveratrol egy olyan polifenol, az antioxidánsok egy típusa, amely a legtöbb gyümölcsben megtalálható. Bebizonyították, hogy a 0,1 százalék reszveratrolt tartalmazó étrend képes a felesleges fehér zsírt aktív, energiaégető bézs zsírrá átalakítani, és ez a tény új stratégiák kidolgozását teszi lehetővé az elhízás megelőzésében és kezelésében.

Fehérből bézs zsírAz International Journal of Obesity szaklapban megjelent kísérletükben egereket tartottak magas zsírtartalmú étrenden. Azok az állatok, amelyek emberi léptékben napi 340 gramm gyümölcsnek megfelelő reszveratrolt kaptak, körülbelül 40 százalékkal kisebb mértékű súlygyarapodást mutattak, mint a kontroll egerek. A reszveratrol egy polifenol, az antioxidánsok egy típusa, amely a legtöbb gyümölcsben megtalálható.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a reszveratrol segít az elhízás megelőzésében, azt azonban nem lehetett tudni, hogyan fejti ki ezt a hatást. A borral kapcsolatos, nagy nyilvánosságot kapott kutatások többsége ráadásul a reszveratrol nagy koncentrációját használta, sokkal többet, mint amennyit az emberek egy átlagos étrendben elfogyasztanak.

Min Du professzor munkatársaival bebizonyította, hogy a 0,1 százalék reszveratrolt tartalmazó étrend képes a felesleges fehér zsírt aktív, energiaégető bézs zsírrá átalakítani.

„A gyümölcsökben lévő polifenolok, köztük a reszveratrol is, fokozzák az étrendi zsírok oxidációját serkentő gének kifejeződését, így a szervezet nem válik túlterheltté” – magyarázta Du professzor. „Átalakítják a fehér zsírt bézs zsírrá, amely a lipideket hővé égetik el, ezáltal elősegítve a szervezet egyensúlyát, és megelőzve az elhízást és az anyagcsere diszfunkcióját.”

A kutatók azt is kimutatták, hogy a szervezet energia-anyagcseréjét szabályozó AMPK nevű enzim stimulálja a fehér zsír bézs zsírrá történő átalakítását.