Avokádóval a leukémia ellen

Jelenleg nagyon kevés gyógyszer képes célba venni a leukémia őssejteket. Az avokádóban lévő zsírmolekulák ezeket az őssejteket célozzák, amelyek a betegség gyökerének számítanak, mivel rendellenes vérsejtekké alakulnak. A krémes gyümölcs segíthet az akut mieloid leukémia (AML), a betegség egyik ritka, de halálos formája elleni küzdelemben.

Avokádóval a leukémia ellenAz avokádóban lévő zsírmolekulák a leukémia őssejteket célozzák, amelyek a betegség gyökerének számítanak, mivel rendellenes vérsejtekké alakulnak.

Jelenleg nagyon kevés gyógyszer képes célba venni a leukémia őssejteket. Az eredmények tükrében a kutatók azt remélik, hogy létrehozhatnak egy az avokádóból kivont gyógyszert, amely a jövőben jelentősen megnövelheti az AML-ben szenvedő betegek várható élettartamát és életminőségét.

Az akut mieloid leukémia szörnyű betegség, amely a 65 éven felüli betegek 90 százalékában öt éven belül halált okoz.

Egészséges emberekben a csontvelőben lévő őssejtek osztódás és növekedés révén teljesen kifejlett, érett vörösvérsejtekké, vérlemezkékké és fehérvérsejtekké alakulnak. AML-es betegekben ez a folyamat félresiklik. Ahelyett, hogy egészséges vörösvérsejtek jönnének létre, több rendellenes leukémia sejt alakul ki. Ezek olyan éretlen sejtek, amelyek nem képesek továbbfejlődni normálisan működő vérsejtekké.

A Cancer Research szaklapban megjelent kutatás azt mutatta ki, hogy az avokádóban lévő zsírmolekula, az avokatin-B képes megállítani ezt a folyamatot, és az őssejtek célba vételével lehetővé teszi az egészséges vérsejtek létrejöttét.

„Több kísérletet is elvégeztünk annak meghatározására, vajon működik-e az új gyógyszer molekuláris szinten, és megerősítettük, hogy szelektív módon veszi célba az őssejteket, így sértetlenül hagyja az egészséges sejteket” – mondta Paul Spagnuolo, a Waterloo Egyetem professzora. „Az avokatin-B nem csak hogy megszünteti az AML forrását, hanem célzott, szelektív hatásának köszönhetően kevésbé toxikus is a szervezet számára.”