Kalóriaszámlálás helyett csökkentse a cukorbevitelt!

Sokan salátaevéssel és futópaddal próbálják megőrizni az egészségüket. A cukorbevitel korlátozásával azonban mindössze kilenc nap alatt csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint, javul a májfunkció – anélkül, hogy csökkent volna az étrend kalóriatartalma vagy a testsúly. A cukor nem a kalóriatartalma miatt káros az anyagcserére, hanem azért, mert cukor.

Az Obesity című szaklapban megjelent kutatás során azt vizsgálták, milyen hatással van a cukorbevitel csökkentése a metabolikus szindrómára, vagyis arra a tünetegyüttesre, amely a szívbetegség, az agyvérzés és a 2-es típusú diabétesz kockázatát növeli. A metabolikus szindrómába például a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a túlságosan sok hasi zsír és a rendellenes koleszterinszint tartozik.

A cukormegvonás segítettA kísérletbe 43, kilenc és tizennyolc év közötti gyermeket vontak be, akiket a Kalifornia Egyetem San Franciscó-i fakultásának Benioff Gyermekkórházában vizsgáltak. Mindegyikük spanyol vagy afroamerikai származású volt, mert esetükben magasabb a metabolikus szindrómával összefüggő bizonyos rendellenességek, például a magas vérnyomás és a magas vércukorszint kockázata. Az összes résztvevő elhízott volt, és legalább még egy krónikus betegségben, például magas vérnyomásban szenvedett.

A gyerekek kilenc napig olyan étrenden éltek, amely minden megszokott rágcsálnivalót és üdítőitalt tartalmazott, de a cukorbevitel szintje alacsonyabb volt. A hozzáadott cukrot kiiktatták az étrendből, csak gyümölcsöt engedélyeztek.

Az étrend általánosságban ugyanannyi zsírt, fehérjét, szénhidrátot és kalóriát tartalmazott, mint az otthon megszokott étrendjük, de a cukorból származó szénhidrátot gabonafélékkel, tésztával és péksüteménnyel helyettesítették. Az új étrend megkezdése előtt a kutatók megmérték az alanyok éhgyomri vércukorszintjét, vérnyomását és glükóz toleranciáját. A kutatás ideje alatt ha a gyerekek fogytak, többet kaptak a cukorban szegény ételekből, hogy fenntartsák testtömegüket.

Az étrendben a teljes étrendi cukor arányát a teljes kalóriamennyiség 28 százalékáról 10 százalékra, a fruktóz mennyiségét pedig 12 százalékról 4 százalékra csökkentették. Az eredmények azt mutatták, hogy az új étrend már rövid idő alatt drámai mértékű javulásokat eredményezett a gyermekek egészségi állapotában – jelentősen csökkent a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, és javult a májfunkciójuk. Az éhgyomri vércukorszint öt ponttal esett vissza, az inzulinszint pedig harmadával csökkent.