Két hét után csökken az izomerő

Már egy kéthetes szünet is elég lehet ahhoz, hogy jelentős csökkenés következzen be az izomerőben – ráadásul az elveszített erő visszanyerése meglehetősen hosszú ideig tart. Ez alatt a viszonylag rövid idő alatt a fiatalemberek izomerejüknek körülbelül 30 százalékát veszítették el, amitől az erejük olyan lett, mint egy évtizedekkel idősebb emberé.

Az aktív idősebb emberek, akik valami miatt ülő életmódra kényszerültek néhány hétig, az izomerejük 25 százalékát veszítették el. A dán kutatásból az is kiderült, hogy minél több izommal rendelkezik valaki, annál többet veszít a sérülés, betegség vagy vakáció okozta szünet következtében.

Már két hét alatt csökkenAndreas Vigelsoe, a Koppenhágai Egyetem egészséges öregedési központjának munkatársa elmondta, hogy egy fiatal férfi, aki két hétig mozdulatlanságra van kárhoztatva, annyi izomerőt veszít a lábszárában, mintha 40-50 évet öregedne.

A teljes izomtömeg az öregedéssel természetes módon csökken. A fiatal férfiak körülbelül 0,9 kilogrammal több izomtömeggel rendelkeznek mindkét lábszárukban, mint az idősebb férfiak. Két hét teljes inaktivitás után azonban átlagosan 0,48 kg izomtömeget veszítettek. Az idősebb férfiak azonban körülbelül 0,25 kg-ot veszítettek. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a lábszáruk mozdulatlansága alatt az összes férfi veszített fizikai állóképességéből.

A kéthetes mozdulatlanság után a kutatásban részt vevő férfiak egy kerékpáron kezdtek edzeni. Hat hétig heti három-négy alkalommal edzettek. Kiderült, hogy bár ez segített visszanyerniük a fizikai állóképességüket, az izomerejük nem állt helyre teljesen ez időszak alatt. A kísérlet szerint a mozgás nélkül töltött időszak körülbelül háromszorosára van szükség az izomtömeg visszanyerésére.