Időskorban satnyuló izmok? Tegyünk ellene

Az évek múlásával a test izomtömege általában csökken, és ezzel együtt az izomerő és a teljesítmény is kisebb lesz. A folyamat elég hamar elkezdődik. A szarkopénia – ez a kifejezés az életkorral összefüggő izomvesztést jelenti – már 35 éves kor körül jelentkezik, és évente átlagosan 1-2 százalékos mértékű. Szerencsére e folyamat visszaszorításáért sokat tehetünk.

Házi szerek izomgyengeség ellen

Onnan tudható, hogy izomgyengeségben szenvedünk, ha a testünk az erőfeszítéseink ellenére sem képes normál izomösszehúzódást vagy izommozgást produkálni. További tünet lehet a test egy adott részében fellépő égő érzés, gyakori elesés, izomfájás, izomrángatózás. A jelenség felléphet például intenzív edzés után, de legtöbbször némi pihenéssel elmúlik.

Két hét után csökken az izomerő

Már egy kéthetes szünet is elég lehet ahhoz, hogy jelentős csökkenés következzen be az izomerőben – ráadásul az elveszített erő visszanyerése meglehetősen hosszú ideig tart. Ez alatt a viszonylag rövid idő alatt a fiatalemberek izomerejüknek körülbelül 30 százalékát veszítették el, amitől az erejük olyan lett, mint egy évtizedekkel idősebb emberé.

Az alma héja visszaadja az izomerőt

Napi egy alma távol tartja az öregedést, hiszen hozzájárul, hogy ne épüljenek le az izmok – állítják az egyesült államokbeli Iowai Egyetem munkatársai. A gyümölcs héjában lévő hatóanyag már két hónap után képes fiatalkori állapotba hozni az idősek izomzatát. A szakértők szerint az almán kívül a zöld paradicsom is képes az idő kerekének visszaforgatására.

Erősíti a gyermekek izomzatát a D-vitamin

A legújabb kutatás szerint a D-vitamin nagyobb mértékű bevitele a terhesség alatt jobb izomfejlődést eredményez a gyermekben. A nemrégiben közzétett, 678 gyermeken végzett kutatás azt mutatta, hogy a D-vitamin szintje az anyaméhben összefügg a gyermek négyéves kori szorítóerejével, és ez a fokozott izomerő egész életében végigkísérheti a gyermeket.