Erősíti a gyermekek izomzatát a D-vitamin

A legújabb kutatás szerint a D-vitamin nagyobb mértékű bevitele a terhesség alatt jobb izomfejlődést eredményez a gyermekben. A nemrégiben közzétett, 678 gyermeken végzett kutatás azt mutatta, hogy a D-vitamin szintje az anyaméhben összefügg a gyermek négyéves kori szorítóerejével, és ez a fokozott izomerő egész életében végigkísérheti a gyermeket.

Erősíti a gyermekek izomzatát a D-vitaminA szakértők most olyan kísérleteket végeznek, amelyekkel a terhességi étrendkiegészítők hatékonyságát vizsgálják. A D-vitamin nagy része a napfény hatására a bőrben termelődik, de D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők fogyasztását is ajánlják a várandós kismamáknak. Az orvosok egy része az utóbbi időben már felhívta a figyelmet a D-vitaminhiány káros hatásaira, amelyek számos betegséggel hozhatók összefüggésbe.

Az egyetem kutatói a vitamin hatását elemezték a terhesség alatt. A terhesség 34. hetében vérmintákat vettek, és a D-vitamin szintet összevetették azzal, milyen erővel tudnak megszorítani a gyermekek egy tárgyat négy éves korukban. Az eredmények azt mutatták, hogy a terhesség késői szakaszában magasabb D-vitamin szinttel rendelkező nők nagyobb valószínűséggel szültek nagyobb izomerővel rendelkező gyermeket.

A kutatócsoport most Dr. Nicholas Harvey vezetésével most 1200 várandós kismama részvételével egy olyan kísérletet végez, amelyben az anyák magasabb dózisú D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt kapnak, és a szakértők kiértékelik a vitamin hatását a csont- és izomerőre. Dr. Harvey úgy véli, hogy az izomerő növelése hosszú távú előnyökkel járhat. „Az izomerő fiatal felnőttkorban tetőzik, majd idősebb korban hanyatlik, és az alacsony felnőttkori szorítóerő rosszabb egészségügyi kimenetelekkel hozható összefüggésbe a diabéteszt, az esések és a csonttörések tekintetében is” – mondta a kutató.