Az alma héja visszaadja az izomerőt

Napi egy alma távol tartja az öregedést, hiszen hozzájárul, hogy ne épüljenek le az izmok – állítják az egyesült államokbeli Iowai Egyetem munkatársai. A gyümölcs héjában lévő hatóanyag már két hónap után képes fiatalkori állapotba hozni az idősek izomzatát. A szakértők szerint az almán kívül a zöld paradicsom is képes az idő kerekének visszaforgatására.

A szakértők remélik, hogy a felfedezésük segíthet az érintetteknek, hogy tovább megőrizzék a mozgékonyságukat. Az időskori izomveszteséget egy ATF4 nevű fehérje okozza, mely megváltoztatja a génkifejeződést, és elvonja tőlük a létfontosságú proteineket.

Az ATF4 aktivitását azonban két természetes anyag is csökkenti – olvasható a Journal of Biological Chemistry hasábjain. A kutatást vezető Cristopher Adams elmagyarázta, hogy egyik az almahéjban található urzolsav, a másik pedig a zöld paradicsomban lévő tomatidin.

Az urzolsav hatására az egerek több kalóriát égettek, ugyanakkor izomtömeg-növekedés volt megfigyelhető náluk. Az alfa-tomatin, ami a paradicsomban, főleg a zöld paradicsomban van, akkor termelődik, amikor az emésztőrendszer megemészti.

„Sokan közülünk saját magukon tapasztaljuk, hogy az izomgyengeség és az atrófia az idő múlásával hatalmas problémát jelent. Ezek a gondok jelentősen kihatnak az egészségi állapotunkra és az életminőségünkre” – fejtette ki a szakember, aki munkatársaival együtt egereken bizonyította be, hogy a két vegyület 10 százalékkal csökkenti az atrófiát, emellett 30 százalékkal javítja az izomminőséget”.

Ha szeretne még az izomgyengeségről, ill. annak házi gyógymódjairól olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Házi szerek izomgyengeség ellen