Házi szerek megfázás ellen

A nagymamák idejéből ismert segítők visszatérnek. A hideg szél, latyak, jeges eső beűzi az embert a szobába. De éppen ez a baj! Ha azt szeretné, hogy megvédje magát a megfázás ellen, menjen ki a friss levegőre! A száraz meleg levegő ugyanis károsítja a nyálkahártyát, és egészséges hidegingerek nélkül a szervezet nem készül fel a téli betegségek ellen.

Gyors segítség

Házi szerként a megfázás kezdetén segít a bodzavirágból készült tea. Forrón fogyasztva, mézzel édesítve hozzásegíti a testünket az izzadáshoz, és így megvédjük magukat a megfázástól. A legjobb, ha lefekvés előtt isszuk meg, és jól betakarózunk, hogy beinduljon az izzadás. A sós lábfürdők is átmelegítik a szervezetet és segíthetnek a korai megfázásnál.

Szirupnak, enni, borogatásnakAz orrdugulás ellen

Ha nátha sújtja, mossa át az orrát sóoldattal. A helyes arány 0,9% nátrium-klorid, ami megfelel testünk természetes sótartalmának, megvásárolható a gyógyszertárakban. A baktériumokat, vírusokat és egyéb kórokozókat kiöblítjük az orr nyálkahártyájából, az orr felszabadul, a váladék szabadon elfolyhat. Körültekintően kell eljárni a nátha elleni spray használatánál, mert jó szolgálatot tesz arcüreggyulladás esetén, de ha több mint egy hétig használjuk, rászokás lehet az eredmény: az orr továbbra is duzzadt marad, noha a náthának már vége.

Illóolajok is hozhatnak enyhülést orrduguláskor. Elsősorban az eukaliptusz és a menta az, ami fellazítja a nyákot, és így segít gyorsabban leküzdeni a náthát.

Köhögés, torokfájás ellen

Köhögés ellen segít nagymama hagymaszirupja: Egy közepesen nagy vöröshagymát vagdaljunk apróra, szórjuk meg jól cukorral, fedjük le, és egy óra elteltével a képződött levet teáskanalanként nyeljük le. A vöröshagyma illóolajai oldják a köhögést, a benne lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert.

Más élelmiszerek is tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek segíthetnek a megfázás ellen, például a cikória, a fokhagyma és a póréhagyma. Ezeket télen rendszeresen jó enni. Hársfavirág tea is ajánlott a köhögés enyhítésére. A méz erősíti az immunrendszert, és megnyugtatja az irritált torkot. A torma is jó segítő, ha köhögés gyötri. Reszelve és mézzel vegyítve, reszelt sárgarépával naponta többször is fogyasztható. Az édeskömény nyugtatja a torkot, különösen akkor, ha mézzel édesítjük.

Mellkaspriznic hörghurut ellen

A hörghurut kezelésére jó a mellkaspriznic. Az egész felsőtestet betekerjük egy hideg, nedves, jól kicsavart vászonnal, e fölé frottír törölközőt teszünk, és legvégül meleg gyapjútakaróval begöngyöljük az egész testet. A megkönnyebbülés gyorsan bekövetkezik.

Burgonya és hagyma fülfájás ellen

Fülfájás ellen a nagymama burgonyával védekezett. Ehhez főzzünk puhára két kis krumplit, törjük szét és helyezzük vászonkendőbe. Tegyük a krumplipürés kendőt a fájó fülre. Az így készült burgonyát orrmelléküreg- vagy homloküreg-gyulladásnál is használhatjuk, mert fájdalomcsillapító hatású és oldja a megszilárdult nyákot. Vágott hagymát is lehet így használni.

(Németből fordította: Koncz László)