Hogyan csökkenthetjük az emlőrák kockázatát?

A mellrák a leggyakoribb rákos megbetegedések közé tartozik. Tanulmányok szerint azonban az esetek jelentős százalékában megelőzhető lenne a baj egészséges életmóddal és azzal, ha a nők lemondanának a menopauza időszakában a hormonpótló kezelésről. Természetesen nincs arra garancia, hogy a betegség nem jelentkezik, de a kockázata csökkenthető.

1. Kerülje a túlsúlyt

Az elhízást tartják az egyik legnagyobb kockázati tényezőnek az emlőrák keletkezésében. Minél magasabb ugyanis a testzsír aránya, annál több női nemi hormont termel a szervezet. Ezek serkentik az emlőmirigyek sejtosztódását, aminek során hiba léphet fel, és a normálistól eltérő sejtek keletkezhetnek.

Előnyösen hat a lazac2. Sportoljon rendszeresen

A fizikai aktivitás csökkenti az ösztrogén szintjét a szervezetben. Kimutatták, hogy a testmozgás pozitív hatású, különösen az idősebb nőknél. A fizikailag aktív 50 év feletti nőknél egyharmaddal alacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata, mint a hasonló korú, nem sportoló nőknél.

3. Táplálkozás antioxidánsokkal

Ügyeljen a sok gyümölcs és zöldség fogyasztására, ezek ugyanis nemcsak értékes tápanyagot tartalmaznak, de gazdagok antioxidánsokban is, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket a szervezetben, ezzel megakadályozzák az egészséges sejtek rosszindulatú elváltozását.

4. Mondjon le az alkoholról

Az emlőrák megelőzése érdekében teljesen le kell mondani az alkoholról. Ez nem jelenti azt, hogy néha-néha nem ihat meg egy pohár bort, túlzásba vinni azonban nem szabad, ugyanis az alkohol emeli az ösztrogénszintet, és ezzel az emlőrák kockázatát. A napi 0,3 liter bor 1,32-szorosára, 0,5 liter bor már 1,46-szorosára növeli a kockázatot.

5. Szoptatás

Az emlőrák kockázata attól is függ, hogy az anya mennyi ideig szoptatta gyermekét és összesen hány gyermeket szoptatott. A szülésnél a nő életkora is szerepet játszik. Minél fiatalabb az anya, annál kisebb annak a kockázata, hogy később emlőrákban megbetegedjen.

6. Mondjon le a hormonkészítményekről

A mesterséges hormonkészítmények szedése növeli az emlőrák kockázatát, ezért a változás éveiben növényi kivonatokat használjon. Tanulmányok szerint a vérben lévő túl sok ösztrogén és a tesztoszteron körülbelül 2-5-szörösére növeli az emlőrák kockázatát.

7. Egyen sok halat

Heti egy-két adag hal fogyasztása 14%-kal csökkentheti az emlőrák kockázatát. A hatás a halban található omega-3 zsírsavakra vezethető vissza. Különösen gazdag zsírsavakban a lazac, a makréla, a szardínia vagy a tonhal.

Genetika, rákszűrés

Az emlőráknak sok kockázati tényezője van. Ezek közül néhányra van befolyásunk, másokra nincs. A nem befolyásolható tényezőkhöz tartoznak a gének. Ha van az emlőrákra genetikai hajlam a családban, jelentős lehet a kockázat. Tanulmányok szerint az összes emlőrák körülbelül 4-9 százaléka örökletes.

Az emlőrák gyógyulásának esélye annál nagyobb, minél korábban felismerik, ezért menjen rendszeresen rákszűrésre. Havonta egyszer tapogassa meg mellét alaposan.

(Németből fordította: Koncz László)