Lejárt a fájdalmas fogászati injekciók kora?

Sok millió ember érez bénító félelmet az injekciós tű láttán, ezért sokan inkább távol maradnak a fogorvostól. Ennek fő oka talán az, hogy a leggyakoribb fogászati eljárások, például a tömés során használt érzéstelenítő beadásához injekciós tűre van szükség. Az elektromos árammal bevitt érzéstelenítő olcsóbb, és csökkenti a fertőzés kockázatát.

A São Pauló-i Egyetem kutatói szerint hamarosan lehetőség nyílik arra, hogy a fogorvosok tű helyett gyenge elektromos árammal vigyék be a szervezetbe az érzéstelenítő szert.

Talán gyakrabban elmegyünkA tűmentes gyógyszerbeadással pénzt lehet megtakarítani, növelni lehet a betegek terápiás hűségét, valamint csökkenteni lehet a mérgezés és fertőzés kockázatát. Ez pedig elősegítheti, hogy világszerte egyre többen férjenek hozzá a hatékony és biztonságos fogászati ellátáshoz – mondta Renata Fonseca Vianna Lopez professzor.

Az egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan lehet hatékonyabban bejuttatni a helyi érzéstelenítőket a szervezetbe annak reményében, hogy ki lehessen iktatni az injekciós tű használatát. Kimutatták, hogy az iontoforézis nevű eljárással alkalmazott gyenge elektromos áram fokozta az érzéstelenítők hatékonyságát.

A szakértők először egy polimerrel készítették el az érzéstelenítő hidrogéleket, hogy elősegítsék tapadásukat a száj nyálkahártyájához. Ezután hozzáadtak két érzéstelenítő gyógyszert, prilokain-hidrokloridot és lidokain-hidrokloridot. A gélt egy sertés szájüregének nyálkahártyáján tesztelték, és gyenge elektromos áram felhasználásával megpróbálták kideríteni, hogy fokozódik-e az érzéstelenítő hatékonysága.

Kiderült, hogy az érzéstelenítő gyorsabban és hosszabb ideig hatott. Sőt, az elektromos áram hatására a prilokain-hidroklorid hatékonyabban bejutott a szervezetbe, az érzéstelenítők a szájüreg nyálkahártyáján való áthatoló képessége pedig 12-szeresére nőtt. A szakértők úgy vélik, hogy az alkalmazások a rákkezelésben is felhasználhatók.