Az alma a kilókat is távol tartja?

A sok flavonoidot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása gátolja a hízást. A főként a bogyós gyümölcsökben, az almában, a körtében, az eperben és a retekben megtalálható flavonoidok antioxidáns hatását már régóta ismerjük, az ilyen növényi vegyületekben gazdag zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

A szakértők most azt is felfedezték, hogy a vegyületek az élelmiszerekből felszívódó energia, különösen a cukor mennyiségét is csökkentik.

Egy marék áfonyaA Kelet-Angliai Egyetem és a Harvard Orvosi Karának kutatói kimutatták, hogy bizonyos flavonoidok összefüggésben állnak az egészséges testsúly fenntartásával, sőt akár némi fogyás elérését is segíthetik. Kiderült, hogy egy marék (80 gramm) áfonyában fellelhető flavonoid mennyiség napi rendszerességű elfogyasztása négy éven keresztül körülbelül 1,2 kg fogyáshoz segíthet hozzá. Ezzel szemben egy átlagos nő ugyanennyi idő alatt általában 1 kg-ot, egy átlagos férfi pedig 2 kg-ot hízik.

A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók 124 086 amerikai férfi és nő adatait elemezték egy 24 éves időszakban. Három fő csoportra összpontosítottak: a 36 év átlagéletkorú és a 48 év átlagéletkorú nőkre, valamint a 47 év átlagéletkorú férfiakra.

Kimutattuk, hogy a legtöbb flavonoid nagyobb mértékű fogyasztása összefüggésbe hozható az egészséges testsúly megőrzésével, sőt még némi fogyással is – mondta Aedin Cassidy professzor. Az eredmények a férfiak és a nők esetében is igaznak bizonyultak, az életkortól függetlenül. Azonban már egy kevés fogyás, vagy csupán a hízás megelőzése is javíthatja az egészségi állapotot, és ezt a szerény hatást már ezeknek a gyümölcsöknek a kis mennyiségű fogyasztásával is el lehet érni.