Az avokádó életet menthet

Az avokádó fogyasztását sokan azért kerülik, mert szénhidrátban gazdag, ezért attól tartanak, hogy hizlal. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az avokádó jelentősen csökkenti a koleszterinszintet, rosttartalma és olaja segít a fogyásban és megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy kimondottan ajánlott naponta avokádót fogyasztani. Kutatási eredményünk a friss avokádó koleszterinszintre gyakorolt hatásával kapcsolatban teljes mértékben összhangban van az amerikai dietetikusok szövetségének tanácsával. Ők is azt mondják, hogy az avokádóban található olaj egészséges, és segít a fogyásban is – mondja a kaliforniai Hass Avocado Board kutatását vezető Emiliano Escobedo.

Napi egy jót teszA Journal of Clinical Lipidology című szaklapban publikált tanulmány tíz különböző avokádóval kapcsolatos kutatás eredményét vetette össze, 229 résztvevő bevonásával. Elsősorban az avokádó koleszterinszintre gyakorolt hatása érdekelte őket, és bebizonyosodott: már átlagosan napi fél avokádó is jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.

További pozitív fejlemény, hogy az avokádó elsősorban a „rossz” koleszterint csökkenti. Ugyanakkor nem csak a magas koleszterinszinttel küzdő betegek, hanem a teljesen egészségesek is jelentős pozitív változásokon estek át – emeli ki a kutatás másik vezetője, dr. Sachin Shah.

Az avokádó egyébként nemcsak a jó zsírok, hanem a bőséges rosttartalom miatt is abszolút kívánatos eleme étrendünknek.