Juharszirup: minél világosabb, annál jobb!

A juharszirup egyike a legrégebbi természetes édesítőknek. Ugyanúgy, mint már több száz évvel ezelőtt, ma is a kanadai juharfákból csapolják le. A fák titkát az első fehér telepesek az indiánoktól lesték el. Ma az édes folyadék kanadai exportsiker, számos juharszirup-recept létezik, de a klasszikus amerikai juharszirupos palacsinta máig a legnépszerűbb.

A legenda szerint egyszer egy indián meglátta, amint egy mókus felmászott a juharfa ágai közé, harapott egy kis lyukat a kérgen, és elkezdett inni. Látva a mókust, az indián megvágott egy faágat, és megkóstolta a kicsorgó folyadékot. Az édes íz annyira tetszett neki, hogy a tapasztaltakat elmesélte a törzs tagjainak. Az indiánok megtanulták megcsapolni a juharfákat – és ez a technika a mai napig nem változott.

Csapolás: amennyit a fa adFanedvből sűrű szirup

Csak a tavaszi olvadáskor, amikor a fákban megindul a keringés, akkor lehet a törzseket néhány hétig megcsapolni. Lyukat fúrnak a kéregbe, amelybe egy csapot helyeznek, ezen át csepeg a kristályos folyadék egy tartályba.

A következő 24 órában egy „cukorházba” viszik és a feldolgozzák a nedvet: gőzölik, megszűrik, végül palackozzák. A többször megismételt főzés után a kezdetben átlátszó folyadék sötét, viszkózus sziruppá sűrűsödik.

A juharfa, az okos adományozó

A juharszirup készítésének egész folyamata teljes harmóniában van a természettel. A fa csak annyi lét ad, amennyit nélkülözni tud, végül is a nagy részére magának van szüksége. A juharfa-farmer soha nem venne el többet, mint amennyit a fa adni képes, mert csak az egészséges fa ad jövőre is levet.

A, B, C szirup

A betakarítás idejétől függően különböző minőségű szirupok vannak. Az AA szirup a legjobb minőségű, nagyon könnyű, enyhe ízű. Ezt a minőséget szinte kizárólag Kanadában értékesítik, és alig exportálják. Az A szirup is nagyon jó minőségű, enyhén aromás ízű. A B általában sokkal sötétebb, és az íze erősen aromás. A borostyánszínű C minőségű juharszirup íze nagyon erős és fűszeres. A D kategóriájú szirupot kizárólag ipari feldolgozásra használják, íze olyan erős, hogy szinte kellemetlen, és a színe nagyon sötét.

Cukorbetegeknek nem jó

A juharszirup kétségtelenül egészséges. Mint tisztán természetes eredetű termék, a talajtól függően sok ásványi anyag van benne, de a legtöbb vitamin az ismételt feldolgozás során elvész. Magas cukortartalmú élelmiszer, erősebben édesít, mint a hagyományos kristálycukor. Cukorbetegeknek a juharszirup nem ajánlott.

Aki ma ezt az aranyszínű folyadékot használja, biztos lehet benne, hogy természetes élelmiszert fogyaszt. Egy csésze juharszirupos tea vagy forró tej kikapcsol, és segít alvászavarnál, egy kanál tiszta szirup új energiákat ébreszt és elűzi a fáradtságot.

(Németből fordította: Koncz László)