A placebo hat, ha hiszünk benne

Parkinson-kóros betegekkel végeztek vizsgálatot, amely igazolta, hogy még ezen a súlyos állapoton is javíthat a placebo tabletta. A dopamin hiánya az egyik tényező, ami kiváltja a Parkinson-kór tüneteit, és az agy szkennelése kimutatta, hogy a páciensek akkor is javulást éreztek, amikor placebót szedtek, vagyis nem volt hatóanyag a tablettában.

Mitől függ, hogy működik-e a placebo? Ahhoz, hogy a placebo működni tudjon, el kell hinnie a betegnek, hogy igazi a gyógyszer. Hogy miért? Az elvárás miatt. A placebo annyi dopamint képes termelni, mint egy egészséges személynél az amfetamin. Ez drámai hatásnak számít.

Hatóanyag nélkül is hathatAz elvárás igen lényeges szerepet játszik a betegségből való kigyógyulásban. Kapcsolat van az elménk és a testünk között, így ha azt várjuk egy tablettától – vagy egy műtéttől –, hogy az valamilyen eredményre vezet, a szervezetünk az elvárásainkkal összhangban cselekszik: termeli a szükséges agyi vegyületet. Minél erősebb ez a hiedelem vagy elvárás, annál valószínűbb lesz a kívánt eredmény.

Ezt egy kísérlettel demonstrálták: hátfájós emberek gyógyulását hasonlították össze akupunktúrás kezelés hatására. Akik hittek az akupunktúra gyógyító erejében, azok több fájdalomtól szabadultak meg, mint a szkeptikusok.

Azok az emberek, akiknek nagyon kevés volt az elvárásuk az akupunktúrával szemben, akik azt gondolták, hogy valószínűleg nem fog segíteni, nagy valószínűséggel kevesebb kedvező hatást éreztek – magyarázta Felicity Bishop PhD.

Milyen tényezők befolyásolják az ember elvárásait?

A gyógyszer mérete, színe, ára – akár valódi gyógyszerről, akár placebóról legyen szó. Néhány példa:

  • A kapszulák hatékonyabbak, mint a tabletták
  • A nagy kapszulák hatékonyabbak, mint a kicsik
  • A drága gyógyszerek hatékonyabbak, mint az olcsók
  • A vörös színű tabletták a leghatásosabbak fájdalom ellen, a kék tabletták pedig a szorongás kezelésére.

Az viszont roppant érdekes, hogy arra is van bizonyíték, a placebo hatás akkor is megmutatkozik, ha az illető tudomására hozzák, hogy placebót kap. Ez esetben azonban a hatás nem tart soká.

Egy nőt, aki irritábilis bél szindrómában szenvedett, megkérdeztek, nincs-e kedve kipróbálni a placebót. Nagyon szkeptikus volt, de beleegyezett. Meglepetéssel tapasztalta, hogy három napon belül elmúltak a fájdalmai. Mihelyt abbahagyta a tabletták szedését, a fájdalmak kiújultak.

A páciensek 63 százalékánál akkor is működött a fájdalomcsillapítás placebóval, ha tudták, hogy kémiailag hatástalan szert szednek.

Egy elmélet szerint az is elég, ha orvoshoz megy, naponta szedi a felírt tablettákat, mert ettől a szervezete felismeri a szándékot, hogy meg akar gyógyulni. Ha olyan alkalom adódik, hogy Ön inkább az elméjére bízná magát a szervezete meggyógyításában, mint az orvostudományra, ne feledje, erősen higgyen abban, hogy kedvező lesz a hatás, ezzel a sokszorosára növeli az esélyeit.

Először is fel kell oldani azokat az érzelmi blokkolásokat, szabotázsokat, amelyek eredményességük útjába állnak. Ilyen blokk lehet az a hit, hogy a fájdalom vagy a betegség nem múlhat el. Egy másik hasonló blokk lehet a tudat alatti vágy a betegségre, mert az valamilyen nyereséggel jár.

Dr. Mercola az Emotional Freedom Techniques-t – EFT, Érzelmi Felszabadítási Technikát – ajánlja az érzelmi konfliktusoktól való megszabadulásra. Utána könnyebb lesz ráébredni a placebo hatás erejére. Azt javasolja, hogy amilyen gyakran csak, elsőnek a placebót próbáljuk ki, már csak a gyógyszerek mellékhatásai miatt is. Igaz, hogy ez egy új típusú gondolkodás, a gyógyítás új útja a legtöbb ember számára, de rendkívül hatékony tud lenni, főleg ha az ember egészséges életmóddal kombinálja.