Rozmaring – a „tenger harmata”

Aphrodité istennőnek szentelték, a szerelmet és a szépséget szimbolizálta. A rozmaring név a latin „ros marinum”-ból ered, jelentése a „tenger harmata”. Nagy Károly révén érkezett Európába a középkorban, és gyorsan helyet talált a kolostorok gyógynövény-könyveiben. Korábban a rozmaringot a kisgyermekek bölcsőjébe tették, vagy sírok díszítésére használták.

A rozmaring leveleit általában a házipatikában használják, de a virágok is gyógyhatásúak. Hatóanyagai elsősorban illóolajok és illatanyagok, mint a kámfor, verbanol, eugenol, limonén, cineol, borneol, terpinol és a timol, de vannak benne tanninok, flavonoidok, keserűanyagok, növényi savak és szaponinok is.

Fűszernek, teának is jóA rozmaringnak antibakteriális, gyulladásgátló, görcsoldó és gombaölő hatása van. Kevéssé ismert, hogy a rozmaring fokozza a vérnyomást. Különösen az „öreg szívet” támogatja. Kiegyensúlyozó hatása van az idegrendszerre, ezért is használják sikeresen ideges szívpanaszok és szívritmuszavarok, valamint fejfájás esetén. A rozmaring segít ezen kívül:

  • menstruáció hiánya esetén, fáradtságnál és a menstruációs görcsöknél
  • hasi kólika gyógyítására
  • reuma és köszvény enyhítésére

A rozmaring alkalmazásai

A leveleket célszerű virágzás előtt begyűjteni, majd kíméletesen megszárítani, hogy az értékes illóolajok megmaradjanak benne. Tea készítésére púpozott teáskanálnyi rozmaringlevelet felöntünk ¼ liter forró vízzel és hagyjuk állni 15 percig. Általános fáradékonyság esetén reggel és délben egy csésze rozmaringteát kell inni.

Vigyázat, a terhes nők kerüljék a rozmaringteát!

Rozmaring olajat vízgőz-desztillációval készítenek, gyógyszertárban kapható. Ez az olaj csak külsőleg és hígítva használható, mivel irritációt okozhat.

Rozmaringos fürdőt ne vegyünk este, mert a növénynek élénkítő hatása van, és zavarja az alvást.

A rozmaring a konyhában

A konyhában a friss hajtáscsúcsok egész évben használhatók. A rozmaring fontos fűszer a mediterrán konyhában, de csak takarékosan bánjunk vele, mert aromája nagyon intenzív. Nagyon jó húsokhoz, sajthoz, burgonyához, salátához és zöldségekhez, de ízesíthetünk vele sült halat, omletteket és pizzákat is.

(Németből fordította: Koncz László)