Zsálya, rozmaring – gyógyszerek helyett

A zsálya és a rozmaring – és a bennük megtalálható karnozol és a karnozilsav – hatásos a gyulladás, a láz és a fájdalom ellen. Nem hiába használja a népi gyógyászat e két növényt már évszázadok óta, a megfigyelésen alapuló gyógyítást most igazolni látszik a tudomány is. A fűszerként használt növények bioaktív összetevőinek ráadásul mellékhatásuk sincs.

A borsmenta jót tesz az emlékezőtehetségnek

A borsmenta és a rozmaring fejleszti az egészséges felnőttek hosszútávú memóriáját és javul a koncentrációs képesség is, a kamillatea pedig éppen ellazulni segít. A szakember szerint nagyszerű, hogy a természetben fellelhetők azok a gyógynövények, amelyek segítenek koncentrálni és ellazulni – csak épp tudni kell, hogy mikor melyikhez nyúlunk.

Rozmaring – a „tenger harmata”

Aphrodité istennőnek szentelték, a szerelmet és a szépséget szimbolizálta. A rozmaring név a latin „ros marinum”-ból ered, jelentése a „tenger harmata”. Nagy Károly révén érkezett Európába a középkorban, és gyorsan helyet talált a kolostorok gyógynövény-könyveiben. Korábban a rozmaringot a kisgyermekek bölcsőjébe tették, vagy sírok díszítésére használták.

Konyhai fűszernövények gyógyító hatása (1.)

A mai konyhában a só és bors mellett olyan fűszerek is megtalálhatók, mint a kapor, rozmaring, bazsalikom vagy a kakukkfű. A fűszernövényekkel ízesíthetjük a szószokat és salátákat, a hús- és halételeket is. A fűszernövények azonban nemcsak ízesítésére alkalmasak, hanem segítenek egészségügyi problémáknál is. Lássunk néhány fűszernövényt egy-egy recepttel.

Javítja a memóriát a rozmaring szagolgatása

Shakespeare Hamletjében Ophelia kijelenti, hogy a rozmaring fejleszti az emlékezőképességet. A tudósok most megerősítették: a fűszernövény illóolaja fokozza az éberséget és a számtani készségeket. A rozmaring tudatos alkalmazásával elérhető, hogy a betegek ne mulasszák el bevenni a gyógyszereiket, vagy hogy a születésnapi üdvözlőkártya feladása se merüljön feledésbe.

A rozmaring illóolaja serkenti az agyműködést

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy a sokféle tradicionális gyógynövényünk közül, de még most sem tudjuk pontosan, hogyan befolyásolja az emberi viselkedést. Nem új keletű hatásról lehet szó, hiszen Horatius egyik ódája szerint rozmaringgal és mirtusszal koszorúzták a házi istenek szobrait, és már idősebb Plinius is gyógyító növényként ír a rozmaringról.