A rozmaring illóolaja serkenti az agyműködést

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy a sokféle tradicionális gyógynövényünk közül, de még most sem tudjuk pontosan, hogyan befolyásolja az emberi viselkedést. Nem új keletű hatásról lehet szó, hiszen Horatius egyik ódája szerint rozmaringgal és mirtusszal koszorúzták a házi istenek szobrait, és már idősebb Plinius is gyógyító növényként ír a rozmaringról.

A Therapeutic Advances in Psychopharmacology című folyóiratban, amely a gyógyhatású anyagok pszichikai hatásairól számol be, bemutatták, hogy a rozmaring illóolajának összetevői jobb kognitív teljesítményt idéznek elő. Mark Moss és Lorraine Oliver, a Northumbria University munkatársai (Anglia) farmakológiai kísérletet hajtottak végre a rozmaring fő összetevői közül az egyiknek, az 1,8 cineolnak a kutatására.Növeli agyunk teljesítményét

Tesztelték 20 olyan személy kognitív (tanulási, emlékezési) teljesítményét és hangulatát, akik a rozmaring illóolaj különféle koncentrációjának voltak kitéve. Vérmintát vettek tőlük, hogy meghatározzák, mennyi 1,8 cineol van a szervezetükben.

Első ízben sikerült kimutatniuk, hogy az 1,8 cineol koncentrációja a vérben összefügg a személy kognitív teljesítményével – a nagyobb koncentráció nagyobb teljesítményt eredményez, egyúttal a teljesítmény sebessége és pontossága is nőtt. Emellett, bár kevésbé hangsúlyosan, a hangulatra is hatással volt a szer, de negatívan: ahogy emelkedett a vérben a 1,8 cineol koncentrációja, úgy csökkent az elégedettség szintje. Azért különösen meglepő ez, mert azt sugallja, hogy a rozmaring illóolaj eme összetevője különböző idegi-kémiai utakon érinti a szubjektív hangulati állapotot és a kognitív teljesítményt. Az olaj emellett nem növelte az éberséget, a figyelmet.

A terpének – mint amilyen az 1,8 cineol – bejutnak a véráramba az orr és a tüdő nyálkahártyáján keresztül. Minthogy kicsiny, zsírban oldódó szerves molekulák, a terpének könnyen átjutnak a vér-agy gáton. Az illékony 1,8 cineol több aromás növényben is megtalálható, az eukaliptuszban, a babérban, a zsályában, és több kutatás foglalkozott vele. Az egyik kutatás kiderítette, hogy gátolja az acetilkolin-észteráz és a butyrynkolin-észteráz enzimeket, amelyek fontosak az agy és központi idegrendszer működésében: a rozmaring összetevője képes meggátolni az acetilkolin idegi átvivő lebontását.

A rozmaring illóolaj 35-45%-ban tartalmaz 1,8 cineolt.

(Forrás: Független.hu)