Zsálya, rozmaring – gyógyszerek helyett

A zsálya és a rozmaring – és a bennük megtalálható karnozol és a karnozilsav – hatásos a gyulladás, a láz és a fájdalom ellen. Nem hiába használja a népi gyógyászat e két növényt már évszázadok óta, a megfigyelésen alapuló gyógyítást most igazolni látszik a tudomány is. A fűszerként használt növények bioaktív összetevőinek ráadásul mellékhatásuk sincs.

Ezek a diterpenoidok a gyulladásban részt vevő két enzimet gátolják (5-LO-t és mPGES-1-et). A két enzim közül az egyiknek a túlzott mennyiségét már megállapították számos gyulladásos betegségben és több tumornál is, de a másik enzim is a gyulladáskeltés egyik főszereplője.

ZsályaKimutattuk, hogy az 5-LO-t és az mPGES-1-et, a két gyulladáskeltő enzimet célozza meg a karnozol és a karnozilsav, amelyek ezeknek a fűszerként használt növényeknek a bioaktív összetevői – magyarázza dr. Giuseppe Bifulco (Salernói Egyetem).

A kutatók megjegyzik, hogy a két gyulladáskeltő enzim – az 5-LO és az mPGES-1 – inhibitorát (gátló anyagát) a klasszikus gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek potenciális alternatívájának tekintik. Ezek a gyógyszerek ugyanis nem elhanyagolható mellékhatásokkal rendelkeznek.

Az mPGES-1 inhibitorral (enzimgátló) nemrégiben kezdték meg a klinikai vizsgálat első fázisát.

Az új, kettős – 5-LO és mPGES-1 – gátlók felfedezésével, a karnozol és a karnozilsav a gyulladásos betegségek és a daganatok kezelésére alkalmas eszköz lehet. Ez igazolja a zsálya és a rozmaring alkalmazását a népi orvoslásban. Fontos, hogy ezeket a természetes anyagokat teszteljük különböző gyulladásos és daganatos modelleken, és vizsgáljuk képalkotó eljárásokkal is, hogy teljesen megértsük biológiai működésük molekuláris alapját – jelentette ki dr. Andreas Koeberle (Jénai Egyetem).