Konyhai fűszernövények gyógyító hatása (1.)

A mai konyhában a só és bors mellett olyan fűszerek is megtalálhatók, mint a kapor, rozmaring, bazsalikom vagy a kakukkfű. A fűszernövényekkel ízesíthetjük a szószokat és salátákat, a hús- és halételeket is. A fűszernövények azonban nemcsak ízesítésére alkalmasak, hanem segítenek egészségügyi problémáknál is. Lássunk néhány fűszernövényt egy-egy recepttel.

Rozmaring

A rozmaring kiválóan alkalmas sült hal és hús fűszerezésére, valamint burgonya, zöldség és saláta ízesítésére. Meleg ételeknél tanácsos a rozmaringot takarékosan használni, mert magas hő hatására elveszti aromáját. Mivel a rozmaring egész évben szedhető, intenzív íze miatt célszerű midig frissen használni.

A rozmaringnak gyulladásgátló, antibakteriális és görcsoldó hatást tulajdonítanak. Így segít például gyomor-bélpanaszok, puffadás esetén. Külsőleg erősíti a szívet és a keringést. Vérkeringést fokozó hatása miatt masszázsolajokban is használják.Kapor

Recept: rozmaringos burgonya

½ csésze olívaolajat tegyünk egy tálba, adjunk hozzá fél teáskanál sót és két friss rozmaringág leveleit. Mossunk meg alaposan 8 burgonyát és vágjuk hasábokba, keverjük az olajba, tegyük az egészet egy tepsibe, és előmelegített sütőben süssük 200 fokon kb. 30 percig.

Kapor

A kaprot uborkafűszernek is nevezik, mivel gyakran használják uborka eltevéséhez. Emellett alkalmas azonban szószok és halételek ízesítésére is. Levelei és termése egyaránt felhasználható. A kaprot mindenekelőtt illóolajai teszik értékessé. Segít alvászavar és étvágytalanság esetén, valamint gyomorpanaszoknál, de ajánlott szoptatós anyáknak is, mivel elősegíti a tej termelését.

Recept: mézes-mustáros-kapros öntet

Forrósítsunk fel 125 ml olívaolajat, adjunk hozzá 3 evőkanál erős mustárt, 2 evőkanál mézet és 20 ml tejszínt. Ízesítsük a mártást sóval és borssal, és adjunk hozzá finomra vágott kaprot, majd főzzük fel. Táljuk melegen füstölt lazachoz és bagetthez.

Metélőhagyma

A metélőhagyma sok konyhában rendkívül kedvelt. A póréhagymák családjához tartozik, és olyan íze van, mint a hagymának. Gyakran használják mártások és fűszervaj, valamint a saláták és szószok ízesítésére. Alkalmas szárnyasok és tojásételek ízesítésére is. Mivel gazdag C-vitaminban, valamint káliumban és foszforban, az egészségünkre is pozitív hatása van. Mindezek mellett illóolajainak vizelethajtó, köptető és antibakteriális hatása is van. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Gyomor-bélrendszeri problémák, vagy puffadás esetén is csökkenti a panaszokat.

Recept: burgonya-metélőhagyma leves

500 g burgonyát főzzünk meg, majd nyomkodjuk szét pürévé. Adjunk hozzá 100 g vajat és 500 ml tejet, és jól keverjük el, hogy krémes állagú legyen. Egy csomó metélőhagymát vágjunk apróra, adjuk a leveshez, és az egészet még egyszer forraljuk fel. Sóval és borssal ízesítsük.

Kakukkfű

A kakukkfüvet vagy frissen, vagy szárítva használjuk a konyhában. Különösen a spanyol, francia és a mexikói konyhában nélkülözhetetlen. Illik a főzelékekhez, hal- és különféle húsételekhez. Levesek fűszerezésére is kiválóan alkalmas. Annak érdekében, hogy jellegzetes ízét kifejthesse, egy ideig együtt kell főzni a többi összetevővel. Tálalás előtt kell eltávolítani az ételből.

A gyógyászatban kakukkfüvet sok növényi kivonatban megfázás és hörghurut kezelésére használják. Még a szamárköhögéses panaszokat is jól csökkenti, mivel a kakukkfűben lévő illóolajok köptető hatásúak. Kakukkfűolajat csecsemőknek és kisgyermekeknek nem szabad adni, mert erősen izgatja a légutakat.

Recept: sárgabarackos kakukkfüves zselé

Magozzunk ki 1 kg barackot, vágjuk darabokra és tegyük tálba. 2 zöld citrom levét és héját tegyük ugyancsak a tálba, adjunk hozzá 500 g zselécukrot, és a keveréket hagyjuk 3 órán át állni. Ezután adjunk 3 kakukkfűágat a barackos keverékhez, és 5 percen át állandó keverés mellett főzzük fel. Távolítsuk el a kakukkfüvet, a barackmasszát tegyük felforrósított befőttes üvegekbe és jól zárjuk le.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)