Kakukkfű köhögés ellen és más bajokra

A kakukkfű nemcsak a konyhában használható a különböző ételek ízesítésére, hanem segít megfázás esetén is, különösen alkalmas a mélyről jövő köhögés oldására. Ez az oka annak, hogy a kakukkfüvet különböző köhögéscsillapítókban is -gátlókban használják. Emellett azonban más panaszok kezelésére is hasznos, például gyomor-bélrendszeri problémák esetében.

Mezei kakukkfű: illatos, gyógyító, finom

A kakukkfüvet már az ókorban is ismerték és hasznosították. Az egyiptomiak a múmiák balzsamozásához, a görögök ütközetek előtti rituálék során, a rómaiak parfümök készítéséhez használták. Hozzánk a balzsamfű, tömjénfű, vadcsombor, thimián néven is ismertté vált kakukkfű csak a XI. században jutott el, később elvadult, majd termesztett növényként hódít újra.

A kakukkfű nem csak köhögés ellen segít

A kakukkfüvet nemcsak fűszerezésre használjuk, hanem egészségügyi problémáknál is segít. Különösen alkalmas a mélyről jövő köhögés enyhítésére, ezért található meg a legtöbb köhögéscsillapító szirupban. A köhögés mellett azonban más panaszokat is enyhít, például a gyomor-bélpanaszokat. Tudjunk meg többet a kakukkfű hatásairól, tárolásáról és alkalmazásáról.

Konyhai fűszernövények gyógyító hatása (1.)

A mai konyhában a só és bors mellett olyan fűszerek is megtalálhatók, mint a kapor, rozmaring, bazsalikom vagy a kakukkfű. A fűszernövényekkel ízesíthetjük a szószokat és salátákat, a hús- és halételeket is. A fűszernövények azonban nemcsak ízesítésére alkalmasak, hanem segítenek egészségügyi problémáknál is. Lássunk néhány fűszernövényt egy-egy recepttel.

Étel, ital, mozgás – fontos apróságok

Ha a gyerek időben megszokja a friss fűszert, zöldséget, később is szívesen fogyasztja ezeket. Szívesebben eszi meg a szendvicsét is, ha azt közösen készítik el otthon. Az is fontos, milyen folyadékot visz magával!